Datalab poslovanje u Hrvatskoj prebacio na dvije nove tvrtke

Autor: Bernard Ivezić , 15. siječanj 2017. u 22:00
Foto: Shutterstock

Prva slovenska IT tvrtka koja je napravila IPO od 2014. godine u Hrvatskoj posluje u gubitku.

Prva slovenska IT kompanija koja je napravila IPO, ljubljanski Datalab, nakon godinu dana neuspješnih pokušaja dokapitalizacije svoje hrvatske podružnice, odlučila ju je zatvoriti. Međutim, Datalab, ne odlazi iz Hrvatske.

Slovenska IT tvrtka, čije se ERP rješenje Pantheon ovdje u segmentu malog i srednjeg biznisa čvrsto ukorijenilo i gdje ima 17 aktivnih partnera od čega njih deset s premium statusom, posao je prebacila na dvije nove tvrtke. Andrej Mertelj, izvršni direktor Datalaba izjavio je za Poslovni dnevnik da im je plan u Hrvatskoj izgraditi biznis na istoj razini kao i u drugim državama gdje posluju. U Sloveniji zahvaljujući suradnji s Telekomom Slovenije drže gotovo 20 posto ERP tržišta. Tako će Datalab Agro, nova podružnica Datalaba, voditi poslove s partnerima i pružati korisničku podršku, dok će zagrebački distributer Gravis GT preuzeti prodaju licenci.

 

18,1 posto

rasli prihodi hrvatske podružnice Datalaba u 2015.

"Nesuglasice između vlasnika nipošto ne smiju utjecati na korisnike i žao nam je što situaciju nismo u zadnje dvije godine mogli sanirati interno i mirno", kaže Mertelj. Sukob između slovenske centrale, koja drži 51 posto udjela u tvrtki Datalab Tehnologije sa sjedištem u Puli, i lokalnih manjinskih dioničara kulminirao je sredinom prošle godine. Početkom svibnja, centrala, vlasnik 51 posto podružnice, glasala je na glavnoj skupštini za dokapitalizaciju, ali nije uspjela skupiti nužnih 75 posto glasova. Manjinski dioničari su nakon toga zatražili zaštitu suda u Pazinu, koji je odbio tu dokapitalizaciju i predložio održavanje nove glavne skupštine.

Svi dioničari su se ponovo sastali početkom studenog, ali uz isti ishod. Nakon toga je centrala presjekla i prebacila svoje poslovanje na dvije nove tvrtke. Datalab je u Hrvatskoj do 2013. bilježio rast prihoda i dobiti. U dvije godine prihod mu je s 4,1 narastao na 7,3 milijuna kuna, a neto dobit s 41,9 tisuća na 344 tisuća kuna. U 2014. prihod hrvatske podružnice nastavlja rasti na 9,3 milijuna kuna, ali po prvi put tvrtka generira gubitak od 299,2 tisuća kuna.

Iduće godine, 2015. prihod raste dalje na 11 milijuna kuna, a raste i gubitak na minus 796 tisuća kuna. U centrali Datalaba tvrde da već 16 godina ulažu u hrvatsko tržište te da su na pad profitabilnosti unazad dvije godine utjecala dodatna ulaganja u izgradnju odjela podrške. "U to smo decidirano investirali sukladno odluci Ekonomskog savjeta, znači svih vlasnika. Time i danas želimo poboljšati user-experience, pružiti bolju edukaciju i podršku naših partnera. Ulagali smo kako bismo podigli hrvatsko tržište na viši nivo. A kada su ta ulaganja počela utjecati na rezultat, manjinski vlasnici jednostavno nisu htjeli shvatiti realnost pa su se odluke samo odgađale", zaključuje Mertelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close