Današnju tehnologiju moramo koristiti za sutrašnje zahtjeve

Autor: Marta Duić , 10. studeni 2015. u 22:00
Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet/ Borna Filić/PIXSELL

Ulazimo u eru IoT-a i primjene novih tehnologija poput RFID-a, što će napraviti revoluciju.

Veljko Bituh, direktor tvrtke Selmet govori o razvoju modernih tehnologija, ulozi tehnologije u konceptu pametnih gradova te projektima koje su uspješno implementirali i time osigurali uštede korisnicima. 

Na koji način tvrtka Selmet promovira moderne tehnologije u svom poslovanju?
Selmet je informatička tvrtka s dugogodišnjim iskustvom vezanim u području automatske identifikacije i upravljanja, prikupljanja podataka i industrijske komunikacije. U tome koristimo najnovija i najnaprednija rješenja i tehnologije. Kvalitetom rješenja i podrške koju pružamo kupcima širimo tržište kroz preporuke naših korisnika. Nove tehnologije kao RFID, upotreba 2D barkoda, IoT, industrijska komunikacija i M2M komunikaciju, promoviramo kroz konferencije ili tematske prezentacijske dane. Organizatori smo regionalne RFID konferencije koja se u Zagrebu sad već tradicionalno održava sredinom svibnja svake godine.

Iz vaše perspektive koliko je danas tehnologija ključna za razvoj gradova i zašto?
Bez informatizacije i primjene novih tehnologija napredak je nezamisliv. Razvoj gradova mora biti u funkciji građana. U Smart city rješenjima današnju tehnologiju moramo koristiti za sutrašnje zahtjeve, i tu je izuzetno važno iskustvo, poznavanje tehnologije i trendova. 

Kako nove tehnologije mogu pomoći u razvoju gradova, a samim time i gospodarstva u Hrvatskoj?
Više je razloga okretanja gradova prema 'pameti'. Briga o okolišu, poboljšanje kvalitete života građana i najvažnije, ušteda. Novim tehnologijama postižu se znatna poboljšanja u upravljanju raznim sustavima. Podaci su lako dostupni i transparentni u sustavu u stvarnom vremenu što omogućava interakciju  i upravljanje. Na taj način nove tehnologije poboljšavaju kvalitetu života, smanjuju troškove i pojednostavljuju svakodnevni život. Do nedavno nam tehnologija nije omogućavala neke stvari, kao npr. beskontaktno plaćanje karticama, daljinsko otključavanje automobila, upravljanje u pametnoj kući, plaćanje karata u javnom prijevozu, online kupovinu i korištenje interneta. Ulazimo u eru IoT-a (Internet of things) i primjene novih tehnologija kao što je to RFID i ostalih napravit će revoluciju, i to vrlo brzo.

Na koje sve načine Selmet implementira tehnologije za pomoć gospodarstvu i razvoju zemlje?
U svojim rješenjima uključujemo najnoviju tehnologiju i zadnja informatička rješenja. Pogotovo u mobilnim aplikacijama, RFID rješenjima, prikupljanju podataka s raznih senzora ili uređaja dislocirano. Istaknuo bih korištenje industrijske opreme u komunikaciji što je jako bitno za pouzdanu infrastrukturu i sigurnost podataka.

Koji je vaš cilj i misija u razvoju tehnologije za pametne gradove u Hrvatskoj?
Smatramo da smo svojim iskustvom u našim rješenjima i kvalitetom jedan o prvih izbora na tržištu. Nabrojat ću samo neke: RFID rješenje u prikupljanju otpada, parking sustavi, tiketing sustavi na raznim događajima i u javnom prometu, očitanje brojila mobilnim terminalima i radio putem, video nadzor, signalizacija u prometu, M2M rješenja i slično… Ono što je važno istaknuti je da u rješenjima primjenjujemo opremu koja ima sve potrebne karakteristike koje se traže u 'smart city' projektima. Za realizaciju smart city projekata  neophodna je infrastruktura, ali ne bilo kakva. Kao što sam već napomenuo, radi se o rješenjima u kojima koristimo današnju tehnologiju i njene dosege za sutrašnje potrebe. Iz tog razloga sve nam informacije moraju biti raspoložive u stvarnom vremenu i pouzdane. Potrebna nam je višeslojna komunikacija koja će biti visoko pouzdana, visoko raspoloživa i redundantna. Zato mi u Selmetu imamo poseban odjel koji se bavi takvim rješenjima.

Od mnoštva projekata na kojima ste radili koji biste izdvojili kao pozitivan primjer kako tehnologija može pomoći u razvoju gradova?
Očitanje brojila u Istarskom Vodovodu radio putem. Dobili smo točnost, brzinu i smanjenje troškova očitanja. Dobar primjer je i zbrinjavanje otpada očitanjem RFID oznaka na kantama za otpad u Vodicama. Time smo dobili novi način obračuna zbrinjavanja otpada i točnost u obračunu, kao i kontrolu, smanjenje troška i točnost. Tu je i remontni nadzor i upravljanje trafostanicama (kontrola potrošnje) i ušteda električne energije kao i opremanje komunikacijskom opremom gradskih video nadzornih sustava. Tu se opet vraćamo na sigurnost.

Imate i projekte implementirane u svijetu. Kako iz perspektive tih metropola tehnologija može pomoći u funkcioniranju grada?
Vani se već duže vrijeme 'pametno' implementira. Kod nas još uvijek vrijedi motivacija – brže, jače, bolje, novo, ali s kratkoročnim ciljevima. Došlo je do situacije u kojoj moramo razmišljati o budućnosti pa će motivi biti drugačiji – pametnije, održivo, jeftinije;  i u tome mogu pomoći i EU fondovi. Dobro je ugledati se na dostignuća u svijetu i ona koja su u našem okruženju. Nove tehnologije donose nebrojene koristi za društvo i omogućavaju brži razvoj.

Koji su vaši planovi za budućnost u segmentu razvoja tehnologija za pametne gradove?
Želja nam je da se uključimo u smart city projekte u ranoj fazi i ponudimo na raspolaganje  korisnicima i projektantima svoje iskustvo i znanje kako u ispravnom odabiru komunikacijske opreme, tako i u softverskim rješenjima.

Komentirajte prvi

New Report

Close