Članstvo u EATRIS-u ubrzava nam dolazak do novih lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva

Autor: Lucija Špiljak , 13. travanj 2021. u 11:33
Cilj mreže translacijskih centara prijenos bazičnih otkrića u kliničku praksu/DAMIR ŠPEHAR/PIXSELL

Cilj EATRIS-a je prijenos temeljnih otkrića u kliničku praksu kako bi se unaprijedilo ljudsko zdravlje i poboljšala zdravstvena skrb, …

Hrvatska je primljena u europsku mrežu translacijskih centara EATRIS što osim velikog priznanja hrvatskim znanstvenicima znači i brži put do novih lijekova, dijagnostičkih testova i cjepiva. Riječ je o jednom od najznačajnijih konzorcija Europske istraživačke infrastrukture

Cilj EATRIS-a je prijenos temeljnih otkrića u kliničku praksu kako bi se unaprijedilo ljudsko zdravlje i poboljšala zdravstvena skrb, te istodobno prijenos znanja iz kliničke prakse u istraživanja razvoja lijekova, dijagnostike i medicinskih proizvoda.

Učinak translacije vidljiv je pogotovo sad u pandemiji kad je primjena bazičnih otkrića u razvoju lijekova i cjepiva temeljenih na glasničkoj RNA omogućila da se u rekordnom roku razviju cjepiva za Covid-19, poput Pfizera i Moderne.

Hrvatska zastupljenost u EATRIS-u rezultat je dugih napora vodstva Centra za translacijska i klinička istraživanja (CETKI), prije 12 godina osnovanog kao ustanova Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i KBC-a Zagreb.

U desetak godina djelatnici Centra uspjeli su razviti i uvesti nove genetske i genomske pretrage koje su putem HZZO-a dostupne svim osiguranicima u Hrvatskoj, a koje omogućavaju jednokratnu analizu svih gena u stanici, zbog čega više ne postoji potreba za provođenjem genetskih analiza u inozemstvu.

Razvili su i dva nova medicinska pripravka za cijeljenje dugih kosti i kralježnice, što su prvi originalni medicinski proizvodi razvijeni u nas još od izuma azitromicina.

Komentirajte prvi

New Report

Close