Svima koji uđu u program Ultra.VC-a smiješi se 170 tisuća eura

Autor: Josipa Ban , 19. veljača 2024. u 07:00
Daria Reutovich, glavna operativna direktorica Ultra.VC-a, najavljuje ukupno 700 tisuća eura ulaganja/PD

Ciparski akcelerator mami hrvatske startupe

Domaćim startupovima, onima u ranoj fazi razvoja, otvoren je još jedan akceleracijski program. Riječ je o onom koji je pokrenuo investicijski ulagač Ultra.VC s Cipra još prošle godine, a u drugom pozivu, otvorenom do 25. veljače, pozivaju i hrvatske startupove da se prijave.

Prvenstveno su zainteresirani za startupe koji razvijaju rješenja za poboljšanje kvalitete života u raznim područjima, od osobnog i mentalnog zdravlja, obrazovanja i cjeloživotnog učenja, novih oblika učenja, fintecha, do upravljanja u javnom sektoru…

Oni koji uspiju ući u program, kroz koji je prošle godine prošlo devet startupa, osim učenja i mentoriranja mogu računati i na ulaganje od 135 tisuća eura u gotovini te dodatno 35 tisuća eura u uslugama, objašnjava glavna operativna direktorica Ultra.VC-a Daria Reutovich.

“Sveukupno planiramo uložiti 700 tisuća eura”, ističe Reutovich. Dodaje da svaki startup koji prođe njihov akceleracijski program može računati na podršku od 100 tisuća eura prilikom prve investicijske runde. Dakle, kada startup koji je uspješno prošao njihov program pronađe ulagača, Ultra.VC sufinancirat će investiciju sa 100 tisuća eura.

12

tjedana traje akceleratorski program za mlade poduzetnike

Individualan pristup
Plan im je, ističe, u taj proljetni program od 12 tjedana, koji će se u potpunosti odvijati na daljinu, primiti 10 do 15 timova. Ukupno bi do kraja godine njihov program trebalo proći 30 osnivača ili timova.

Na svoj su prvi akceleracijski program, koji je počeo u listopadu prošle godine, primili čak 300 prijava iz 41 zemlje. Prijave su stigle iz susjedne Srbije, Crne Gore, Armenije pa čak i Indije, no nijedna iz Hrvatske. “Naša je ambicija privući raznoliku grupu osnivača, uključujući i hrvatske inovatore”, navodi operativna direktorica Ultra.VC-a.

Želja da privuku i domaće startupe znak je da lokalna startup scena globalno uživa vrlo dobar glas. Što sami startupi, osim ulaganja, dobivaju ulaskom u Ultra.VC akcelerator? “Program je vrlo praktičan.

Svaki se tjedan održavaju sastanci putem koji se prati napredak tima i ostvarivanje ciljeva. Svaki startup dobiva posvećenog mentora s relevantnim znanjem i iskustvom, a kreiramo i osobni razvojni put za osnivače koji im pomaže da se razviju i rastu”, odgovara naša sugovornica.

Pomoć lokalnom ekosustavu

Domaći osnivači, iza kojih je niz uspješnih 'exita' nisu se uspjeli udružiti i pokrenuti program koji bi pomogao razvoju lokalnog ekosustava.

Od osnivača kojeg će primiti u program očekuju da rješava konkretan problem, ima tržišno iskustvo te minimalno održiv proizvod, odnosno onaj koji ima dovoljno značajki i vrijednosti za predstavljanje i upotrebu.

“U obzir uzimamo iskustvo koje tim ili osnivač ima u tehnologiji, proizvodu i marketingu. Dodatan je plus otvorenost osnivača i međunarodna ambicija”, navodi Reutovich.

Iz Ultra.VC-a ističu i da su s prvim timovima koji je sudjelovali u programu ostvarili vrlo dobre rezultate. Jedan je startup, prethodno bez ikakvih prihoda, mjesečno počeo ostvarivati promet od tri tisuće dolara. Drugi je prihode udvostručio, a trećem su pomogli u procesu kreiranja uspješnog poslovnog modela.

Kao posebnost programa navode individualan pristup. “Minimalno 50 posto našeg akceleracijskog programa skrojeno je prema potrebama pojedinog osnivača”, poručuju iz Ultra.VC-a, fonda koji je osnovao tehnološki poduzetnik Eugen Valuev.

Kako je doma?
Inače, domaćim je startupima globalno na raspolaganju sve više akceleratora, ali takvih u Hrvatskoj kronično nedostaje. Najpoznatiji su oni javni, poput primjerice zagrebačkog Startup Factoryja, koji financira Grad Zagreb, a operativno vodi Zagrebački inovacijski centar (ZICER).

Takvih je još nekoliko. Od privatnih akceleratora imamo samo jedan. To je Bird Incubator kojeg je osnovala kompanija Poslovna inteligencija. Zanimljivo da se domaći osnivači koji su napravili uspješne, kako to oni vole zvati, “exite” kojih nije malo, nisu uspjeli udružiti i pokrenuti program koji bi bitno doprinio prilično nerazvijenom domaćem startup ekosustavu. Slovenski su uspješni tehnološki poduzetnici to, primjerice, napravili kroz VC fond Silicon Gardens.

Komentirajte prvi

New Report

Close