Četiri hrvatska projekta među najboljima na hackatonu #EUvsVirus

Autor: Bernard Ivezić , 03. svibanj 2020. u 21:00
Čak 20.900 sudionika iz svijeta kreiralo 2150 softverskih rješenja protiv Covida-19

U kategoriji Zdravlje i život za izazov “Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija” pobjednik je ViraTrace.

Četiri hrvatska projekta svrstala su se među stotinjak pobjednika hackathona #EUvsVirus što ga je organizirala Europska komisija. U tri dana 20.900 sudionika iz cijelog svijeta, uključujući njih 281 iz Hrvatske, kreiralo je 2150 softverskih rješenja za borbu protiv Covida-19 od čega je stotinjak prepoznato da ima veliki potencijal.

U kategoriji Zdravlje i život za izazov “Komunikacija u stvarnom vremenu i prevencija” pobjednik je ViraTrace, koji je razvio novi model širenja Covida-19, a u čijem se projektnom timu nalazi i predstavnik Hrvatske. Projekt Integrated Fast Financial Aid drugi je u kategoriji Digitalne financije za izazov “Ubrzan pristup financijskoj podršci,” a razradio je koncept IT sustava koji omogućuje državama da 30% brže izdaju državnu pomoć građanima koji to trebaju zbog koronavirusa, i to uz učinkovitiji porezni nadzor.

Projekt Transparency je drugi u kategoriji Digitalne financije za izazov ‘Ostalo’, stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Švedske fokusirali su se na rješenje koje će EK omogućiti da bolje nadzire potrošnju javnog novca. Projekt arts4refugees, u kojem su bili i predstavnici iz Hrvatske, treći je u kategoriji Digitalne financije za izazov Podrška digitalno isključenima.

Projekt BirdBox hrvatske tvrtke Poslovna inteligencija (PI) četvrti je najbolji tim u kategoriji Digitalne financije za izazov “Podrška identifikaciji financijskih nedostataka”. Marko Štajcer, direktor PI-jevog odjela Inovacije i razvoj kaže da njihova platforma omogućava izradu simulacija utjecaja krize na gospodarstvo po državama i cijeloj EU. Mate Kovač, zamjenik ravnatelja Sektora za razvoj i podršku korisnicima Hamag-Bicroa kaže da su dali podršku natjecateljima iz Hrvatske.

“Za angažman u hackathonu smo animirali ministarstva, državne institucije, poduzetničke potporne institucije, sveučilišta, fakultete, institute te gotovo 3000 poduzeća”, zaključuje Kovač.

Komentirajte prvi

New Report

Close