Bitcoin ‘do Mjeseca’: Kako ‘strah od propuštanja’ postaje snažan pokretač ulaganja u kriptovalute

Autor: Domagoj Bebić , 27. ožujak 2024. u 07:00
Foto: Reuters

Kako Bitcoin raste, tako raste i strah investitora od propuštanja dobre prilike. Taj strah, poznatiji kao ‘FOMO’ ili strah od propuštanja, postaje snažan pokretač ulaganja u kriptovalute.

U posljednje vrijeme, Bitcoin doživljava značajan trend rasta, a s njim i sve veći interes šire javnosti. Ovaj rast nije samo rezultat tehnološkog napretka ili povećanog interesa za digitalne valute, on je uvelike potaknut i komunikacijskim narativima koji dominiraju medijskim prostorom.

Kako Bitcoin raste, tako raste i strah investitora od propuštanja dobre prilike za zaradu. Taj strah, poznatiji kao “FOMO” (strah od propuštanja), postaje snažan pokretač ulaganja u kriptovalute.

Tržišni rast Bitcoina i ostalih kriptovaluta prati intenzivna, optimistična komunikacija koja često prevladava u medijskom izvještavanju i na društvenim mrežama. S druge strane, kad ta komunikacija postane pesimistična, ulagači izvuku novac ili ostanu bez njega, a vlasnici crypto burzi, tokena i sličnog često završe s krivičnim prijavama za prevaru jer crypto tržište nije regulirano poput financijskih.

15

godina prošlo je od inicijalnog puštanja Bitcoina na tržište – 9. siječnja 2009.

Fascinantan fenomen
Da se vratimo na vladajući crypto optimizam, čak je ispravnije je reći kako upravo zbog dominacije ovih optimističnih narativa raste vrijednost Bitcoina, što onda pokreće rast cijele kripto industrije. Ovaj fenomen nije samo ekonomski zanimljiv, on također predstavlja fascinantan primjer moći narativa u oblikovanju percepcije javnosti i tržišnih trendova.

Od svog osnutka, Bitcoin je putovao dug put – od početne ideje o decentraliziranom digitalnom novcu do globalno priznate i vrijedne valute. Iako veliki Bitcoin investitori poput Michael Saylora napominju kako Bitcoin nije valuta nego je više zamišljena kao digitalna imovina, ali to je posebna tema.

Događaji poput Bitcoin halvinga, koji su privukli široku pažnju, postali su ne samo važni ekonomski momenti, već i ključne točke u narativu koji prati Bitcoin.

Pritom, Ethereum predstavlja drugi ključan narativ u kripto svijetu, naglašavajući potrebu za održivosti i inovacijom unutar industrije. Ova priča o evoluciji i adaptaciji ne samo da pokazuje tehničku zrelost i odgovornost, već i utire put za novu eru u kripto svijetu, gdje je fokus na ekološkoj održivosti i tehnološkoj inovaciji.

U svijetu gdje digitalna transformacija postaje neizbježna, kriptovalute su se nametnule kao nezaobilazni faktor koji oblikuje kako razumijemo i koristimo novac. Vjerojatno će ta promjena biti nepovratna.

Od svojih skromnih početaka, kada je Bitcoin bio više kuriozitet nego što je predstavljao stvarnu vrijednost, do današnjeg dana kada se o kriptovalutama raspravlja na najvišim razinama financijskih institucija, jasno je da je kriptosvijet doživio meteorski uspon. Posebno treba tu istaknuti friško prihvaćene Bitcoin burzovne fondove kada su se ozbiljno uključili veliki investitori.

Ironija sudbine

Svježinu financijskim tržištima donose crypto valute iako su nastale kao simbol otpora prema tradicionalnom sustavu, ali i kao tehnološka inovacija koja obećava decentralizaciju i sigurnost.

Halving pod povećalom
Ironično je da svježinu financijskim tržištima donose crypto valute iako su nastale kao simbol otpora prema tradicionalnom financijskom sustavu, ali i kao tehnološka inovacija koja obećava decentralizaciju i sigurnost. Mediji su ih često promatrali s dozom skepse, no usprkos tome, narativ oko kriptovaluta polako se mijenjao.

Bitcoin, prva i najpoznatija kriptovaluta, postao je predmet fascinacije ne samo za tehnološke entuzijaste, već i za široku javnost. S vremenom, kako se tržište kriptovaluta razvijalo, tako su i medijski narativi postajali sve složeniji. Za širenje narativa naročito su bile važne društvene mreže, posebno nekadašnji Twitter.

Uvođenje tokena omogućilo je razvoj novih aplikacija i poslovnih modela na blockchainu, potičući rasprave o potencijalima i izazovima koje tehnologija donosi. Posebno značajni događaji poput Bitcoin halvinga, procesa koji prepolovljava nagradu za rudarenje i smanjuje ponudu novih Bitcoina, postali su predmet intenzivnog izvještavanja i analiza. Ovi događaji ne samo da utječu na cijenu Bitcoina, već i pokreću šire rasprave o budućnosti digitalnih valuta.

Ethereum, kao druga najvažnija kriptovaluta, uveo je koncept pametnih ugovora, proširujući mogućnosti upotrebe blockchaina daleko izvan jednostavnih transakcija. Nedavni Ethereum Merge, tranzicija s dokaza o radu (Proof of Work) na dokaz o ulogu (Proof of Stake), predstavljao je ključan trenutak u težnji za ekološki održivijim blockchainom. Ovaj događaj nije samo tehničko postignuće, već i važna prekretnica u komunikaciji oko kriptovaluta, naglašavajući njihovu sposobnost evolucije i prilagodbe novim izazovima.

Kroz godine, medijski narativi o kriptovalutama transformirali su se od rubnih tehnoloških čuda do središnjih tema u razgovorima o budućnosti financija, tehnologije i društva u cjelini. Ovi narativi nisu samo pratili rast i pad cijena, već su istraživali i dublje implikacije kripto tehnologija na naš svakodnevni život.

U konačnici, priča o kriptovalutama jest priča o inovaciji, adaptaciji i neizvjesnosti. Dok se svijet prilagođava ideji digitalnog novca, jasno je da će kriptovalute i dalje igrati ključnu ulogu u oblikovanju naše digitalne budućnosti. Kako će se narativi nastaviti razvijati, ostaje vidjeti, ali jedno je sigurno – kriptosvijet je ovdje da ostane, predstavljajući neiscrpan izvor za razmišljanje, raspravu i inovaciju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close