Baterija na telefonu brzo vam se prazni? Evo kako produžiti vijek trajanja

Autor: Poslovni.hr , 21. veljača 2022. u 08:12
FOTO: Pixabay

Tehnološki napredak kojem svjedočimo posljednja dva desetljeća je nevjerojatan. U tom kratkom razdoblju mobilni telefoni promijenili su se od komunikacijskih uređaja s kojima možemo razgovarati i slati poruk, u snažna mala računala, igraće konzole, navigacijske uređaje, fotoaparate s kojima možemo snimati fantastične fotografije i videozapise itd.

No dok se jeftiniji i top-modeli razlikuju po snazi procesora, veličini ekrana i rezoluciji, kvaliteti kamere i slično, vlasnici svih tih modela imaju sličnih problema kada je u pitanju baterija. Iako je i baterijska tehnologija snažno napredovala, danas telefone koristimo toliko često i toliko dugo, da možemo biti sretni ako do kraja dana baterija nije u crvenom.

Ipak, postoje razni savjeti koji korisnicima mogu pomoći kako bi sačuvala baterija i produžio njen vijek trajanja. Pet takvih savjeta povodom svjetskog dana baterije podijelili su iz HMD Globala, kompanije zaslužne za Nokijine telefone:

Zadržite 100% – stalno punjenje telefona do 100% kada koristite punjač visokog napona može opteretiti bateriju telefona. Prekidanje punjenja na 80-90% je dobra ideja, a idealno bi bilo držati bateriju telefona napunjenu između 30% i 80%. To će produžiti vijek trajanja baterije.

Isključite lokaciju – u postavkama svojih telefona možete isključiti opciju praćenja lokacije u potpunosti ili je omogućiti samo za određene aplikacije (npr. navigaciju) i to samo onda kada se te aplikacije koriste.

Izbjegavajte izlaganje telefona ekstremnoj vrućini ili hladnoći – ekstremno niske temperature mogu brže isprazniti bateriju vašeg telefona pa se savjetuje u situacijama u kojima je to moguće, držati telefon na sobnoj temperaturi.

Napunite telefon tijekom dana – želite li da baterija telefona bude zdrava, punite je tijekom dana, a ne preko noći. Kada je telefon ostavljen na punjenju preko noći, baterija će se ponovno početi prazniti. Nakon što razina napunjenosti padne ispod određenog praga koji je postavio proizvođač, ponovno će se početi puniti. U konačnici, to može ubrzati degradaciju baterije, tako da možete na kraju otkriti da vaš telefon završava na 0% puno brže nego kada ste ga kupili. Ako ipak punite telefon noću, pazite da nije prekriven, npr. ispod jastuka, jer to može pregrijati bateriju, što će također s vremenom pogoršati njezine performance.

Pametno upravljanje baterijom – značajke poput Smart Battery Modea na Android uređajima pomažu u očuvanju baterije telefona, dok aktivacija tamnog načina na uređajima također može produljiti trajanje baterije jer je potrebno manje energije da bi zaslon telefona bio svjetliji, piše Zimo.hr.

Komentirajte prvi

New Report

Close