Zašto se isplatilo pokrenuti stranicu za preporuku knjiga

Autor: Saša Paparella , 29. srpanj 2014. u 09:57
U SAD-u i preporuka knjiga može biti unosan biznis/FOTOLIA

Apple kupnjom startupa konkurira Amazonu, koji je lani kupio sličnu stranicu GoodReads za 150 mil. dolara.

Apple je kupio BookLamp,  jednu od najboljih web stranica za preporuku knjiga, a koja je zbog te transakcije zasad izvan funkcije.

BookLamp.org je počeo kao startup tvrtka iz američkog Boisea, čija je stranica vrlo domišljato riješila preporučivanje knjiga. Njihove su se  preporuke temeljile na tisućama kriterija pažljivo biranih iz sadržaja, odnosno teksta u knjizi, podsjećaju na stranici racunalo.com. Apple je kupio taj startup  zato što želi dublje ući u područje e-knjiga (e-book), i to upravo na područje pretraživanja i preporučivanja knjiga. BookLamp je zanimljiva knjiška tražilica jer leži na 'Book DNA', koju oni zovu 'Book Genome Project' ili 'Pandora of Books', što potvrđuje koliko su duboko ušli u način i strukturu pretraživanja,

Kupljenu će tehnologiju Apple iskoristiti za svoj iBook, za poboljšanje svoje vlastite tražilice i bolje preporučivanje knjiga svojim korisnicima. Inače, BookLamp je imao investiciju od 900.000 dolara, te su već bili u pregovorima s Amazonom. Na kraju je ipak pobijedio Apple, koji je navodno BookLamp platio između 10 i 15 milijuna dolara.  Apple nije htio komentirati zašto su kupili ovaj startup, samo su- kako javlja TechCrunch- priopćili da "s vremena na vrijeme kupuju male startupe i nemaju potrebu objašnjavati svoje namjere". Poznavateljima sitacije Appleove su namjere jasne: žele postati ozbiljna konkurencija Amazonu, koji je prošle godine kupio GoodReads.

BookLampov najpoznatiji alat Book Genome Project svojim je korisnicima predlagala knjige koje bi ih mogle zanimati prema analizi drugih naslova koji su im se svidjeli. Uz pomoć takvog softvera Apple bi mogao poboljšati svoj iBooks boljom tražilicom, prijedlozima i kategorizacijom. Trenutno Appleov iBooks nije fokusiran na personalizaciju, a kako navodi portal netokracija.hr najviše mu fale prijedlozi tipa "ako vam se svidjelo ovo, pročitajte i ovo". Uz BookLamp mogao bi ponuditi korisnicima puno više opcija nego dosad, po uzoru na Amazonov X-Ray- on omogućuje 'skeniranje' koje pokazuje koliko se neki likovi ili scene ponavljaju u knjizi i gdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close