Agrokor uveo dronove u poljoprivredu i obučava pilote

Autor: Bernard Ivezić , 22. prosinac 2015. u 07:24
Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Neposredno pred zaključenje broja iz koncerna smo dobili potvrdu da su počeli koristiti dronove u proizvodnji te da školuju svoje pilote dronova.

Agrokor obučava svoje ljude za upravljanje dronovima. Informacija je to koju je usput izrekao Ante Todorić, član Uprave Agrokora za poslovnu jedinicu maloprodaja i budući zamjenik predsjednik Agrokora na otvaranju novog Super Konzuma u Radničkoj u Zagrebu. Govoreći o budućnosti koncerna ilustrirao je ozbiljnost kojom se tom poslu pristupa i sa činjenicom da koncern već obučava svoje ljude za upravljanje dronovima.

Deset dana ranije na predstavljanju Konzum Klika slika drona stajala je u prezentaciji gdje je čelnik Konzuma Darko Knez objašnjavao budućnost tog segmenta poslovanja.

Iako Ante Todorić trenutačno nadzire cjelokupnu maloprodaju, a Knez bi tu funkciju trebao preuzeti od 1. siječnja, u branši su uvjereni da najveću korist od dronova Agrokor može imati u poljoprivredi. Upravo to nam je neposredno pred zaključenje broja službeno potvrđeno iz Agrokora.

“Pripreme za uvođenje dronova u poslovanje su u tijeku, kao i obuka pilota dronova, a Agrokor dronove već koristi u poljoprivredi”, potvrdili su Poslovnom dnevniku iz koncerna. Dodaju da su u tijeku i drugi projekti upotrebe dronova o kojima zasad ne mogu govoriti.

Davor Crnogorac, predsjednik Hrvatske udruge korisnika i operatora bespilotnih sustava (HUKOBS) i direktor Helifotoa, prve tvrtke u Hrvatskoj koja se bavi obukom pilota dronova kaže da oni ne rade taj posao za Agrokor.

“Mi smo u proteklih sedam godina obrazovali tridesetak ljudi za taj posao, ali riječ je mahom od profesionalnim fotografima i snimateljima koji to znanje koriste za svoj posao”, kaže Crnogorac. Navodi da zasad nema informacija da se dronovi u Hrvatskoj koriste za druge namijene, osim hobija, natjecanja i u vojne svrhe, Pojašnjava da se u Japanu ta tehnologija već dvadeset godina koristi u poljoprivredi. “Tamo se pomoću dronova nadgledaju polja riže i provjerava jesu li dovoljno navodnjavanja, zatim se dronove koristi za tretiranje tih polja, a tehnologija je toliko uznapredovala da se za takve poslove mogu zaposliti i studenti”, pojašnjava Crnogorac.

Hrvatski europarlamentarac Davor Škrlec kaže da upravo danas, u ponedjeljak, Komisija pred Europskim parlamentom predlaže regulativu za dronove koja će vrijediti za cijelu Uniju. Pojašnjava da će nova regulativa pokrivati registraciju dronova poput automobila, vozačke dozvole za pilote dronova kao u slučaju cestovnog prometa, uvođenje posebnih mjera sigurnosti oko aerodroma, dalekovoda i sličnih postrojenja, fizičku zaštitu podataka koje dronovi skupljaju i osiguranje dronova.

U Hrvatskoj dronove proizvodi jedino startup Hipersfera. No, u posao s integracijom dronova u poslovanje ulazi sve više IT tvrtki od najveće hrvatske softverske tvrtke IN2 grupe do velikih stranih izazivača poput rumunjskog Teamneta.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Jel netko gledao Interstellar?

Ovo je po meni kraj Lufthanse. Izgubit ce toliko kvalitetnih pilota kad cuju da je Ivica pl. Todoric raspisao natjecaj za pilote.

New Report

Close