Afrika na putu da postane sigurna luka za cyberkriminalce

Autor: Poslovni.hr , 29. siječanj 2013. u 16:27
Thinkstock

Prema izvještaju koje je danas izdao globalni lider sigurnosti u cloudu, tvrtka Trend Micro Incorporated, prijetnje Androidu, cloudu i uređajima digitalnog način života učinit će borbu protiv cyberkriminalaca složenijom no ikad u 2013.godini.

Prema izvještaju koje je danas izdao globalni lider sigurnosti u cloudu, tvrtka Trend Micro Incorporated, prijetnje Androidu, cloudu i uređajima digitalnog način života učinit će borbu protiv cyberkriminalaca složenijom no ikad u 2013.godini.

"U 2013. godini,  ljudima će biti teže upravljati sigurnošću svojih uređaja", rekao je Raimund Genes, CTO tvrtke Trend Micro. "Različite platforme, operacijski sustavi i sigurnosni modeli učinit će naču zaštitu zahtjevnijom no ikad ranije."

Izvještaj "Sigurnosne prijetnje poslovanju, digitalnom načinu života i cloudu" opisuje 10 najvećih prijetnji za poslovanje i korisnike u sljedećoj godini. Dostupan je u cijelosti ovdje.

Neki od zaključaka su sljedeći:

·         Najozbiljnija prijetnja u 2013. godini mogle bi biti zlonamjerne i visokorizične aplikacije za Android. Trend predviđa da će doseći milijun u 2013. godini, na kraju 2012. godine bilo ih je 350.000.

·         Dok bi tradicionalni zlonamjerni softveri za PC mogli ponešto stagnirati sljedeće godine, prijetnje uređajima s Android operacijskim sustavom itekako će ih nadomjestiti.

·         Pojava novih uređaja digitalnog način života znači da bi se prijetnje mogle pojaviti na novim i neočekivanim mjestima, primjerice televizijskim uređajima i kućanskim aparatima.

·         Čini se da je Afrika na putu da postane sljedeća sigurna luka za cyberkriminalce u bijegu.

Druga predviđanja uključuju:

·         Polagano prihvaćanje sustava Windows 8 u poslovnim okruženjima znači da će korisnici imati najviše koristi od njegovih sigurnosnih poboljšanja tijekom nadolazeće godine.

·         Cyberkriminalci ciljaju na legitimne usluge u cloudu te će curenje podataka ostati ozbiljna prijetnja u 2013. godini, dijelom zato što postojeći sigurnosni alati ne štite podatke u cloudu jednako dobro kao tradicionalne prostore za pohranu.

·         Korisnici će sve više koristiti više računalnih platformi i uređaja, što će njihovu zaštitu učiniti jako teškim izazovom.

·         Politički motivirani napadi u 2013. godini postat će destruktivniji.

·         Konvencionalne prijetnje u vidu zlonamjernih softvera postupno će se razvijati uz poneki novi značajniji napad, ako ih uopće bude. Međutim, napadi, koji će se pojaviti, bit će sofisticiraniji i teži za otkriti.

·         Napori za hvatanje u koštac s globalnom cyberkriminalu se zahuktavaju, no trebat će još dvije do tri godine da dosegnu punu primjenu.

Ipak, u ovoj tmurnoj prognozi ima nade.  "Dobra je vijest da je pravi trenutak da svi koji se brinu o sigurnosti, postave nove standarde i osmisle nova rješenja koja će uzdrmati crno tržište", kaže Genes. Ako se to dogodi, 2013. godina će možda biti upamćena kao prekretnica u ratu protiv cyberkriminala.

Komentirajte prvi

New Report

Close