16-godišnji Zagrepčanin pronašao rješenje koje bi vas moglo zaštititi od potresa

Autor: Poslovni.hr , 13. lipanj 2020. u 12:02
Foto: Luka Stanzl / Pixsell

Dok su Zagreb tijekom sljedećih nekoliko tjedana tresli, puno slabiji, ali ipak osjetni potresi, Karlo je crtao i dizajnirao.

Kad je krajem ožujka snažan potres pogodio Zagreb, brojni su građani još duboko spavali. Naglo buđenje i istrčavanje iz domova u hladno nedjeljno jutro, mnogima će ostati urezano u sjećanje. Neki se nakon toga više nisu mogli vratiti u svoje domove, drugi nisu mirno spavali još tjednima, a treći i sad reagiraju na malo jače podrhtavanje.

Među onima koji su istrčali na hladnoću bio je i 16-godišnji učenik MIOC-a, Karlo Bockaj. I dok je stajao vani ispred zgrade, okružen bakom i djedom te susjedima, Karlo je razmišljao o tome kako učiniti boravak u stanu tijekom potresa što sigurnijim.

Poslje potresa nije bilo škole i imao sam laganu traumu od potresa i vremena na pretek. Razmišljao sam o tome što napraviti da se ne moram dizati iz kreveta prilikom sljedećeg potresa i zanimao se za rally automobile koji imaju roll cage za zaštitu vozača. Tu sam shvatio da bi se oko kreveta mogao napraviti roll cage i nacrtao sam prvu skicu, otkriva u razgovoru za Zimo, Karlo Bockaj.

Dok su Zagreb tijekom sljedećih nekoliko tjedana tresli, puno slabiji, ali ipak osjetni potresi, Karlo je crtao i dizajnirao. Princip roll cagea, odnosno zaštitnog kaveza, koji se primjenjuje u automobilizmu, prilagodio je životu u stanu. Koristio je program za 3D modeliranje Rhinoceros i došao do dizajna iz kojeg se rodio Xocage.

No, sam dizajn ne znači ništa. Stoga je udružio snage sa Želimirom Matićem iz Buba interijera i napravio prvi prototip.

Prototip smo radili (Buba i ja) 3 tjedna. Sastoji se od cijevi za skelu promjera 48mm i debljine stjenke 3mm. Sastavlja se spojnicama za skelu i jednim okastim kljucem broj 22, objašnjava Karlo jednostavnu, a učinkovitu konstrukciju, koja i nije toliko skupa koliko se može činiti na prvi pogled. Cijena čelicne konstrukcije i spojnica je oko 6 tisuća kuna. Kevlarska mreža koja ide na krov je oko 1000 kuna, dodaje. Sastoji se od 12 dijelova koji su jednostavni za prenošenje, a za sastavljanje je potrebna samo jedna osoba.

Kad sljedeći put dođe do potresa, samo trebate povući prekrivač preko glave i čekati da sve prođe, ističu Buba i Karlo te dodaju kako bi prototip njihovog Xocagea trebao izdržati rušenje i zgrade od pet katova, piše Zimo.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Zato i jesmo na dnu jer imamo ovakve genijalce. Da kevlar i cijevi u sobi :/

Članak i fotografija, kao i zaštita od potresa bez fotografije  iz članka u besprijekornom skladu.

New Report

Close