Zemlje regije moći će bez carine izvoziti voće i povrće u EU još pet godina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. prosinac 2020. u 21:59
Foto: SHUTTERSTOCK

Proizvođači i izvoznici voća i povrća sa Zapadnog Balkana i u sljedećih pet godina svoju robu prodavat će bez carine kupcima u Europskoj uniji.

Proizvođači i izvoznici voća i povrća sa Zapadnog Balkana i u sljedećih pet godina svoju robu prodavat će bez carine kupcima u Europskoj uniji, priopćila je Privredna komora Srbije.

Odlukom EU do kraja 2025. produžuju se dosadašnje trgovinske povlastice za izvoz proizvoda koji nisu obuhvaćeni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SPP), odnosno za koje je SPP nepovoljniji.

“Povoljniji trgovinski režim, za čije se produženje zalagala i zajednička privredna komora regije, posebno je važan za male i srednje tvrtke, proizvođače i izvoznike voća i povrća od svježih jabuka i šljiva do kukuruza šećerca.

Ušteda od nekoliko desetaka milijuna eura na carinama daje im prednost u odnosu na konkurenciju, mogućnost za veći izvoz i zaradu i bolje pozicioniranje na velikom tržištu EU”, izjavio je Marko Čadež, predsjednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicijskog foruma Zapadnog Balkana.

Osim jabuka, šljiva i slatkog kukuruza, bez carinskog opterećenja u sljedećih pet godina sa Zapadnog Balkana u EU izvozit će se, između ostalog, krumpir, tikvice, gljive, grožđe, marelice, višnje, trešnje, breskve, jagode, orašasti plodovi, dinje i agrumi.

I proizvođačima vina iz regije produžava se mogućnost za izvoz dodatnih 30.000 hektolitara godišnje, nakon što iskoriste kvote koje je EU odobrila zapadnobalkanskim ekonomijama pojedinačno.

Komentirajte prvi

New Report

Close