Zbog zabrane uvoza iz Turske u trgovinama nedostaje pilećeg mesa

Autor: Poslovni dnevnik , 23. kolovoz 2021. u 13:48
Na rast potražnje utjecao je dolazak iseljenika na odmor u Bosnu i Hercegovinu/Pixabay

Domaća piletina bila je ispod cijene jer su tržište preplavili proizvodi iz uvoza.

Sve je manje pilećeg mesa u BiH trgovačkim centrima, a kao razlog navodi se zabrana uvoza bijelog mesa iz Turske i velika potražnja nakon dolaska na odmor građana te zemlje koji žive i rade u inozemstvu.

Domaći proizvođači peradi godinama se muče kako plasirati proizvode na tržište. Domaća piletina bila je ispod cijene jer su tržište preplavili proizvodi iz uvoza.

Mnogi su odustali od proizvodnje jer se jeftina piletina najviše uvozila iz Turske i Brazila. Kada je zbog zdravstvene neispravnosti obustavljen uvoz iz Turske nastala je nestašica u trgovinama. Tako su domaći proizvođači morali nadomjestiti nedostajuće količine.

“Potrošači ne trebaju biti u panici. Neće nedostajati pilećeg mesa. Iskreno, nismo očekivali ovakvu potražnju. Jamčim da ćemo za desetak dana dana, kada otputuju iseljenici i padne potražnja imati dovoljno robe na policama”, rekao je Velibor Popović, direktor Perutnine Ptuj, Srbac, javlja RTRS.

Građani se također žale da cijena pilećeg filea posljednjih mjeseci vrtoglavo raste. Višim cijenama, osim zabrane uvoza piletine iz Turske, pridonijela je i suša koja je prouzročila rast cijena stočne hrane.

“Ono što nas je iznenadilo cijene su sirovina, koje su otišle visoko. Kukuruz je skočio sa 300 KM (oko 153 eura) na 500 KM (oko 255 eura) po toni. Drugi razlog su niske ulazne cijene filea iz Turske, ispod realne proizvođačke cijene”, objašnjava Popović.

Na tržište BiH meso sumnjivog porijekla, zamrznuto pa odmrznuto, stizalo je godinama. Kilogram pilećeg filea uvozio se po cijeni od dva eura.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, kaže da je ovo promocija domaće proizvodnje, posebno kada je riječ o proizvodima koji zadovoljavaju kvalitetom, količinom i cijenama.

Komentirajte prvi

New Report

Close