‘Kod nas je natječaj za posao stalno otvoren’: Zbog većih narudžbi, tvornice zapošljavaju nove radnike

Autor: Poslovni.hr , 06. srpanj 2021. u 11:08
Foto: pixabay

Strani partneri, oporavljeni nakon pandemije, počeli su tražiti veće količine proizvoda.

Narudžbe iz inozemstva značajno povećavaju obujam posla u tvrtkama iz Republike Srpske, zbog čega se u dvije kompanije iz sektora obućarske industrije otvara još 200 radnih mjesta.

Voditelji tvornica u kojima dnevno nastaje nekoliko tisuća pari modne, ali i obuće za policiju, vatrogasce i vojsku, kažu za Glas Srpske da posla ima više u odnosu na raspoložive kapacitete.

Radenko Bubić, direktor i vlasnik Tvornice obuće Dermal, koja u Kotor Varošu i Kneževu zapošljava 1190 radnika, rekao je da je opremanje nove hale u Kotor Varošu pri kraju te da bi sredinom kolovoza trebala početi proizvodnja i u tom objektu.

“Do kraja mjeseca instalirat ćemo novu opremu, potom slijedi kolektivni godišnji odmor. Kod nas je natječaj za posao stalno otvoren. Nova hala namijenjena je za montažu obuće i planiramo zaposliti još 120 radnika”, rekao je Bubić.

Prema njegovim riječima, cilj je kompanije da što više proizvodi gotove proizvode i ima što veću finalizaciju.

Najavljuju rast plaća

“Dnevno šijemo 5500 pari obuće, a plan je da u sljedećem razdoblju radimo i 2500 pari gotove obuće”, objasnio je Bubić i dodao da su Njemačka, Austrija, Slovačka, Slovenija i Italija najveća tržišta na koja Dermal plasira svoje proizvode.

Radenko Bubić je dodao da će radnici Dermala za ovaj mjesec dobiti plaće veće za četiri ili pet posto, odnosno jednu ili jednu i pol dnevnicu više.

“Pred kraj godine trebao bi uslijediti novi rast plaća u skladu s rastom obujma posla”, objasnio je Bubić.

Pune ruke posla ima i 1220 zaposlenih u Tvornici obuće Bema, koja posluje u Banjoj Luci i Mrkonjić Gradu. Marinko Umičević, prvi čovjek te kompanije, rekao je da je zadovoljan što su se izvukli iz krize koju je izazvala pandemija koronavirusa.

1190 radnika

zaposleno je u Tvornice obuće Dermal

Naime, pandemija je značajno poremetila proizvodnju obuće u Republici Srpskoj. U studenome prošle godine zbog smanjenog obujma posla pojedine tvornice morale su otpustiti i do 30% radnika.

Tako je, nakon što je u lipnju prošle godine Tvornica obuće Alfa iz Modriče bila jedno od žarišta koronavirusa, kriza ponovno udarila na jesen. Ilija Jevtić, vlasnik tvrtke, rekao je za Glas Srpske da je obujam posla smanjen za oko 30% jer su izgubili značajnog partnera.

“Problemi koji se nižu iz dana u dan prisilili su nas da otpustimo 30% radnika i trenutačno ih u Alfi radi 330. Zasad uspijevamo završiti poslove za austrijsko tržište. Iako je posao pao, plaće radnicima nismo smanjivali”, rekao je u studenome Jevtić.

Dnevno 10.000 pari cipela

Problemi zbog pandemije prošle godine nisu zaobišli niti Tvornicu obuće Sanino iz Dervente, u kojoj je više od 20% radnika bilo u izolaciji, zbog kontakta sa zaraženima ili zbog pozitivnog testa na koronavirus.

Danas je, međutim, u proizvodnji obuće sve drukčije.

“Situacija nikad nije bila bolja, posla ima mnogo, partneri iz inozemstva šalju veće narudžbe, ali ono što je problem je da mi ovdje ne možemo živjeti od zraka i da u skladu s rastom obujma posla trebaju biti povećane i cijene koje nam oni nude”, rekao je Umičević. Dodao je da je Bema prošle godine imala obujam posla vrijedan oko 17 milijuna KM (oko 8,6 mil. eura).

“Proizvodimo 10.000 pari obuće dnevno, ali to je uglavnom lohn posao. Samo jedan posto odnosi se na naše proizvode. Nažalost, obućarska industrija kod nas i dalje uglavnom prodaje jeftinu radnu snagu jer većinu čine lohn poslovi”, dodao je Umičević, izražavajući nadu da će domaće tvornice proći na natječaju Ministarstva unutarnjih poslova RS i dobiti priliku da šiju odjeću i obuću za policiju Republike Srpske.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zbog jako loših radnika rade i jako loše proizvode, gore od Kine.

New Report

Close