Zbog skuplje struje prosvjedi u tvornicama diljem FBiH

Autor: Poslovni.hr , 19. prosinac 2021. u 21:59
Foto: EMICA ELVEDJI/PIXSELL

Među kompanija koje bi bile izuzetno pogođene skupljom strujom bile bi Željeznice FBiH i Željeznice RS, Luka Ploče, banke te stotine drugih tvrtki u Federaciji.

Zbog poskupljenja struje za gospodarstvo krajem prošlog tjedna održani su mirni prosvjedi u tvornicama diljem Federacije BiH, a direktori kompanija poručili su da neće moći nastaviti poslovati ako potpišu nove ugovore s Elektroprivredom BiH.

Na najavljeno poskupljenje struje za industrijske potrošače za više od 100% ranije su upozoravali iz kompanije ArcelorMittal, te su rekli da zbog toga neće moći nastaviti proizvodnju, piše Klix.ba.

“Godišnje trošimo struju za 70 milijuna KM (oko 35 mil. eura) i uz dodatnih 70 milijuna KM ne možemo preživjeti”, poručeno je iz ArcelorMittala.

Među kompanija koje bi bile izuzetno pogođene skupljom strujom bile bi Željeznice FBiH i Željeznice RS, Luka Ploče, banke te stotine drugih tvrtki u Federaciji.

Prosvjed je održan i u tešanjskoj Pobjedi. Elvedin Ćosatović, direktor kompanije, rekao je da svi razgovori nisu dali rezultate.

“Cijena struje raste do 300 posto, a naši ukupni troškovi bili bi povećani za 150 posto”, objasnio je Ćosatović. “Ove ugovore s Elektroprivedom BiH ne možemo potpisati”, dodao je.

Kompanija Madi iz Tešnja četvrti je najveći potrošač struje u Zeničko-dobojskom kantonu, a direktor Edin Jabandžić kaže da će posljedice biti nesagledive.

“Godišnje ćemo imati dodatni trošak za struju od oko dva milijuna KM (oko milijun eura). Još ne znamo kako ćemo postići održivo poslovanje sljedećih godina”, izjavio je Jabandžić.

Direktori kompanija nadaju se da će vlada Federacije BiH shvatiti sve posljedice koje proizlaze iz zahtjeva Elektroprivrede BiH i reagirati na pravi način kako bi se spriječilo uništavanje kompanija koje su pokretači gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close