Ustanak za opstanak: Zbog rudnika litija udruge najavljuju blokade diljem države

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2021. u 06:23
Foto: Shutterstock

Ekološke udruge u Srbiji i BIH, nakon prosvjeda proteklog vikenda, zatražile su od vlasti u Srbiji da odmah poništi sve obveze prema Rio Tintu.

Ekološke udruge u Srbiji i Bosni i Hercegovini zatražile su proteklog vikenda od vlasti u Srbiji da odmah poništi sve obveze prema rudarskoj kompaniji Rio Tinto, koja u Srbiji želi otvoriti rudnik litija.

Iz britansko-australske korporacije rekli su da su posvećeni pridržavanju najviših ekoloških standarda i da će u zaštitu okoliša uložiti više od 100 milijuna dolara, prenosi portal Indikator.ba.

Sudionici ekološkog prosvjeda “Ustanak za opstanak – narod protiv Rio Tinta” blokirali su jednu od najznačajnijih prometnica u Beogradu – Brankov most, ističući da Srbija ne želi biti “još jedna od pogrešaka” kompanije Rio Tinto.

Govornici su poručili su da je “ovo bila blokada opomene”, kao i da će dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahtjeve, a ako se to ne dogodi da će nastaviti s prosvjedima po Srbiji.

Blokadi mosta prethodio je prosvjedni skup više od 30 ekoloških udruga održan u središtu Beograda, a sa skupa je poručeno da će, “ako se vlast ne dozove pameti i ne ispuni zahtjeve biti blokrana cijela Srbija”. Prosvjed je održani i u Bijeljini, u Bosni i Hercegovini.

Referendum o početku rada

Kompanija Rio Tinto tim povodom je priopćila da ima razumijevanja za zabrinutost koju građani Srbije pokazuju kada je riječ o zaštiti okoliša i pozvala ih da se informiraju o činjenicama u vezi s projektom Jadar.

40

milijuna dolara bit će uloženo u postrojenje za preradu vode

“Svjesni smo da su neka pitanja građana u vezi s utjecajem projekta Jadar na okoliš dijelom posljedica faze u kojoj se projekt trenutačno nalazi, kao i da su proizvod snažne kampanje dezinformacija, koja je već izvjesno vrijeme prisutna u javnosti”, navodi se u priopćenju.

Rio Tinto je naveo da će samo u postrojenje za preradu vode uložiti gotovo 40 milijuna dolara, a voda koja će biti ispuštana “bit će iste ili bolje kvalitete od vode rijeke Jadar”.

Rio Tinto je najavio i da će uskoro objaviti i prvu studiju o procjeni utjecaja na okoliš, koja će obuhvatiti sve potencijalne utjecaje projekta na okoliš, uključujući vodu, buku, kvalitetu zraka, bioraznolikost i kulturnu baštinu.

Kompanija je u kolovozu najavila da će uložiti 2,4 milijarde dolara u projekat izgradnje rudnika i postrojenja za preradu litij borata u Loznici. Procjenjuje se da ležište u Srbiji sadrži 10 posto svjetskih rezervi litija.

S druge strane, Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, rekao je da će biti raspisan referendum o početku rada Rio Tinta u Srbiji i da će dobiti dozvolu za rad samo ako se građani izjasne za projekt Jadar.

Ne proizvode baterije

Inače, vijećnici Skupštine Loznice, grada na čijem području će biti smješten pogon za dobivanje dragocjenog metala litija, nužnog u proizvodnji baterija za npr. pametne telefone ili električna vozila, krajem srpnja većinom glasova usvojili su Prostorni plan općine u koji je prvi put unesen planirani rudnik litija.

Prema riječima Vesne Prodanović, glavne direktorice kompanije Rio Tinto u Srbiji, projekat Jadar znači prije svega izgradnju rudnika i to podzemnog. Njegova izgradnja treba početi 2022. godine, a završiti se 2026.

Ona je istaknula da će se podzemna eksploatacija litija u blizini Loznice značajno razlikovati od površinskih iskopavanja, a ta razlika se odnosi i na utjecaj na okoliš.

“Jadar je industrijski koncept, što se vidi i iz sastava ukupne investicije, gdje će 30% činiti rudarski dio, a dvije trećine će otići za industrijsko postrojenje koje je nadzemno”, objasnila je Vesna Prodanović.

Dodala je i da se Rio Tinto ne bavi proizvodnjom električnih baterija.

“Surađujemo s kompanijama u svijetu koje mogu biti potencijalni kupci našeg litija, ali interes Srbije je da ovdje dovede i proizvođača električnih baterija”, zaključila je Prodanović.

Komentirajte prvi

New Report

Close