Zbog novih mjera ugroženo 16.000 radnih mjesta

Autor: Poslovni dnevnik , 17. studeni 2020. u 07:13
Trećina od oko 200 beogradskih noćnih klubova nije niti otvorila zimske prostorije/SHUTTERSTOCK

U subotu navečer kontrolirano je više od 100 kafića i klubova, te su neki zbog kršenja epidemioloških mjera zatvoreni.

Srbija ponovno bilježi rekordan broj oboljelih od Covida-19 dok dužnosnici danima pozivaju na pridržavanje mjera jer je stanje alarmantno.

Kako to nije pomoglo, vlada Srbije je u nedjelju donijela odluku o ograničavanju rada, prije svega ugostiteljskih objekata, ali i trgovina i trgovačkih centara.

Prema riječima premijerke Ane Brnabić, radno vrijeme bit će ograničeno za sve, osim ljekarni, dostave hrane te benzinskih crpki za točenje goriva, i tvornica. Rad neće biti dopušten od 21 sat do 5 sati ujutro. Kako je istaknula premijerka, nove mjere koje stupaju na snagu u utorak trajat će 15 dana, do 1. prosinca, kada će se odlučivati o daljnjim koracima.

No Miša Reljić, predstavnik Udruženja klubova i barova, ocijenio je da će nove mjere protiv širenja koronavirusa smanjiti poslovanje tih ugostiteljskih objekata na petinu kapaciteta, s kojom, kako kaže, nema ekonomske računice.

On je za Newsmax Adriju naveo da dodatno skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata od dva sata, u kombinaciji s jednim gostom na najmanje četiri četvorna metra, neće ugroziti samo noćne klubove, već i restorane.

Traže izravnu državnu pomoć

“Trećina klubova nije niti otvorila zimske objekte, pola ih se pokušavalo boriti s dosadašnjim mjerama, a oko petine kolega je uračunalo kazne koje će plaćati da bi radili“, rekao je Reljić.

48.000

osoba u Beogradu zaposleno je u ugostiteljstvu

Reljić je dodao da je od 150 do 200 klubova koji posluju u Beogradu samo desetak kršilo mjere, kako se vidi na snimkama koje su kružile društvenim mrežama, a najavio je da će Udruženje tužiti svakog tko “paušalno ocjenjuje da su vlasnici klubova lopovi, narko dileri ili povezani s političarima”.

Prema njegovim riječima, u slučaju zatvaranja klubova 16.000 radnih mjesta bit će ugroženo samo u noćnim barovima i klubovima, dok u Beogradu u ugostiteljstvu radi ukupno 48.000 osoba.

Dodaje i da ti ugostiteljski objekti do sada nisu dobili nikakvu izravnu pomoć od države, od koje sada traže minimalne plaće za zaposlene, rješavanje pitanja doprinosa te izravnu pomoć tvrtkama koje nisu poslovale šest mjeseci.

“Ako su pomoć dobili hoteli, a najavljuje se da će je dobiti turističke agencije, onda je trebamo dobiti i mi“, ističe Reljić.

Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda, rekao je u nedjelju kako je u subotu navečer kontrolirano više od 100 ugostiteljskih objekata, od kojih su neki zbog kršenja epidemioloških mjera i zatvoreni, te je najavio da će biti pojačana i kontrola nošenja maski u javnom prijevozu.

Kažnjeni vlasnici kafića

“Od sutra ćemo pojačati kontrolu u javnom prijevozu i potrudit ćemo se da se oni koji ne nose maske udalje iz vozila ili kazne. Nedopustivo je da jedan čovjek u autobusu ne nosi masku, dok 50 drugih nosi, da misli da je pametniji od njih i da provodi neka svoja pravila“, istaknuo je Vesić.

Vesić je za TV Pink rekao da je u noći između subote i nedjelje ispražnjen jedan kafić u Karađorđevoj ulici, a vlasnici kažnjeni, kao i da je provedena izvanredna kontrola u Lazarevcu, Soptu, Barajevu i drugim prigradskim općina te da je ponovno pronađena jedna otvorena diskoteka koja je odmah ispražnjena i zatvorena.

Vesić je naveo kako je nužno da sva državna tijela sudjeluju u provođenju zakona i da je tim povodom zatražio sastanak s premijerkom, kako bi se uključila i policija i tužiteljstvo.

Komentirajte prvi

New Report

Close