Zbog duga Toplane prema IRB-u upitno grijanje u Banjoj Luci

Autor: Poslovni dnevnik , 25. kolovoz 2023. u 06:05
Foto: Shutterstock

U korist Fonda za restituciju IRB-a založeni su objekti i zemljište vrijedni 19,3 milijuna KM te strojarska oprema vrijedna nešto više od osam milijuna KM.

Stara banjalučka Toplana u velikim je financijskim problemima, što bi trebalo zabrinuti sve korisnike grijanja u gradu, iako ovo poduzeće ne upravlja sustavom od 2018. godine, piše portal Capital.

Oni su, naime, Eko Toplani, koja je preuzela njihovu djelatnost, iznajmili opremu, objekte i infrastrukturu, koja je bila založena, a na koju pravo ima Investiciono-razvojna banka Republike Srpske, koja je otkupila obveznice Toplane, a koja je novac koristila za izgradnju regionalnih kotlovnica. U korist Fonda za restituciju IRB-a založeni su objekti i zemljište vrijedni 19,3 milijuna KM te strojarska oprema vrijedna nešto više od osam milijuna KM.

U Toplanama kažu da im je ugrožena likvidnost i da više ne mogu plaćati obveze prema IRB-u te pozivaju grad da ih preuzme jer će u suprotnom biti velikih problema. – Ako Grad ne preuzme obvezu prema IRBRS-u od Toplane, ući će u problem nelikvidnosti. U slučaju neplaćanja obveza, banka će aktivirati Ugovor o zalogu, a time će biti upitna iduća sezona grijanja – upozoravaju iz ove tvrtke.

Prema njihovom mišljenju, Grad bi trebao preuzeti obvezu prema IRB-u temeljem prve emisije obveznica od kojih su izgrađene kotlovnice. – Toplana je otplatila 5,9 milijuna KM, ali ostaje dug manji od 9 milijuna KM. Mjesečna rata trenutno iznosi 136.086 KM, a redovni prihod im je samo renta Eko toplane od 500.000 KM godišnje.

– Okvirni zakon o zalogu propisuje da založni vjerovnik može pokrenuti ovršni postupak, koji uključuje i prodaju založene imovine, ako Toplana kao založni dužnik ne ispunjava svoje obveze uredno. Toplana neće moći podmirivati ​​svoje obveze temeljem izdanih obveznica čijim je izdavanjem osiguran novac za izgradnju regionalnih toplana na drvnu sječku – navode.

Tvrde da je Grad dužan preuzeti tu obvezu jer se Ugovorom o strateškom partnerstvu 2017. s tvrtkom IEE, koja je jedan od osnivača Eko toplane, obvezao riješiti obveze stare Toplane i osigurati njegovu funkcionalnost jer je sastavni, neizostavni dio sustava grijanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close