Srpska tvornica oružja dužna milijune, a radnici ostali bez plaće

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2020. u 07:43
Sindikat se obratio državnim institucijama i upoznao ih s teškim stanjem u tvornici/SHUTTERSTOCK

Zastava oružje jedina je domaća vojna tvornica u kojoj država, unatoč odluci vlade Srbije, još nije započela konverziju poreznih dugova u vlasnički udjel.

Radnicima srpske tvornice Zastava oružje nije isplaćena cijela plaća za travanj, u skladu s Kolektivnim ugovorom. Prema tvrdnjama menadžmenta, razlog za to su posljedice pandemije Covida-19 i poremećaj na međunarodnom tržištu, zbog čega u skladištu stoji  roba vrijedna 20 milijuna dolara, koja je ugovorena, ali nije isporučena, piše Danas.

Sindikat se nedavno obratio nadležnim državnim institucijama i upoznao ih s teškim stanjem u tvornici te mogućim ozbiljnim problemima zbog socijalnih nemira ako 2600 radnika ne primi plaću na vrijeme, navodi se u priopćenju sindikalne organizacije Zastava oružja.

Ističe se da sindikat već godinama ukazuje na pogubne posljedice upravljanja tvornicom od strane Nadzornog odbora kojeg postavlja država, i da je samo od 2017. napravljen gubitak u poslovanju od nekoliko desetaka milijuna dolara, dok se obveze tvornice stalno povećavaju.

“Miješanje predsjednika Nadzornog odbora pukovnika Ivice Marjanovića u poslove upravljanja, prebacivanje radnika iz proizvodnje, olako puštanje najkvalitetnijeg inžinjerskog kadra, promašene investicije iz kredita odobrenog od države, uz stalne pritiske i napade na sindikat, samo su dio uzroka zbog kojih se tvornica nalazi u jednoj od najtežih situacija do sada”, tvrde u sindikalnoj organizaciji jedine srpske tvornice pješadijskog te lovačko-sportskog oružja.

‘Prigovori neutemeljeni’

Na primjedbe sindikata iz  Ministarstva obrane su, tvrde sindikalci, stizali odgovori da su njihovi prigovori neutemeljeni, da je sve pod kontrolom i da se sindikat ne treba miješati u poslovanje. List Danas je nekoliko puta u posljednjih godinu dana pisao da je u grupi Obrambena industrija Srbije, kompanija Zastava oružje, uz valjevski Krušik, najvjerojatnije u najtežoj poslovno – financijskoj situaciji, jer su porezni i ostali dugovi veći od 17 milijardi dinara (oko 145 mil. eura), dok su gubici dosegnuli nekoliko desetaka milijuna dolara.

​Država, koja je većinski vlasnik svih vojnih tvornica, ništa nije poduzela da pomogne najznačajnijoj tvornici, objašnjava beogradski list.

Naprotiv, Zastava oružje jedina je domaća vojna tvornica u kojoj država, unatoč odluci vlade Srbije, još nije započela konverziju poreznih dugova u državni udjel u vlasništvu.

Istovremeno, država je, krajem 2018., na mjesto glavnog direktora Zastava oružja dovela Mladena Petkovića, koji je četiti godine bio na čelu valjevskog Krušika, gdje je prema tvrdnjama sindikalaca i zviždača Aleksandra Obradovića, proizveo goleme dugove i gubitke.

Ustupci privatnim trgovcima

Usto je, prema dokumentima koje je javnosti dostavio Obradović, privatnim trgovcima oružjem – tvrtki GIM, čiji je posrednik u kupoprodajnim poslovima bio Branko Stefanović, otac ministra policije Nebojše Stefanovića, te kompanijama kontroverznog trgovca oružjem Slobodana Tešića, kojeg je u posao s oružjem vratio tadašnji ministar odbrane, a sadašnji predsjednik države Aleksandar Vučić, omogućio kupovinu mina po tvorničkim cijenama i bez uplate avansa.

Ima indicija da Zastava u posljednje vrijeme oružje prodaje bez naplate avansa, što je neuobičajena praksa u trgovini oružjem, i primenjuje se jedino ako kupac ima ozbiljna bankarska jamstva, navodi Danas.

Zastava je ranije oružje bez naplate avansa, ali uz bankarska jamstva, prodavala pojedinom partnerima u SAD-u.

Komentirajte prvi

New Report

Close