Zajednička kandidatura Barcelone i Sarajeva za Zimske olimpijske igre?

Autor: Poslovni dnevnik , 13. veljača 2022. u 09:52
Za ZOI 2030. Sarajevo bi trebalo pripremiti okvirni proračun za obnovu olimpijskih borilišta/Ž. Lukunić/PIXSELL

Dogovoreno je da će se u sljedećem razdoblju održati dodatni sastanci, a Sarajevo bi trebalo pripremiti okvirni proračun za obnovu olimpijskih borilišta.

Sve je izvjesnija zajednička kandidatura Barcelone i Sarajeva za Zimske olimpijske igre 2030., piše Indikator.ba.

Čelništvo Olimpijskog odbora Bosne i Hercegovine, predvođeno Marijanom Kvesićem, o tome je u Pekingu razgovaralo s Alejandrom Blanco Bravom, predsjednikom Olimpijskog odbora Španjolske i Victoriom Cabezas, članicom Izvršnog odbora Europskih olimpijskih odbora.

Dogovoreno je da će se u sljedećem razdoblju održati dodatni sastanci, a Sarajevo bi trebalo pripremiti okvirni proračun za obnovu olimpijskih borilišta.

U tom proračunu bit će navedena sredstva za obnovu skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju, što je prioritet kandidature, a troškove bi djelimično pokrio NOO Španjolske. Potom bi Sarajevo trebalo u potpunosti obnoviti bob stazu, kako bi se mogla održati natjecanja u bobu, sanjkanju i skeletonu.

To znači da bi ukupno 25% sportaša na ZOI Barcelona – Sarajevo 2030. nastupilo u Sarajevu.

Za sljedeći tjedan zakazan je važan sastanak u Madridu, a početkom ožujka četveročlano izaslanstvo iz Španjolske posjetit će Sarajevo i olimpijska borilišta.

“Ideja ZOI Barcelona – Sarajevo 2030. uklapa se u novi koncept održivosti Olimpijskih igara, gdje se posebno stavlja naglasak na korištenje već postojeće infrastrukture, odnosno njene adaptacije.

Za oba grada bile bi to druge Olimpijske igre, odnosno Barcelona bi bila još jedan grad domaćin ljetnih i zimskih Olimpijskih igara, a u Sarajevu bi se ponovno probudio olimpijskih duh”, priopćeno je iz Olimpijskog odbora BiH.

Zimske olimpijske igre u Sarajevu održane su 1984. godine, a pojedina borilišta još nisu obnovljena nakon ratnih razaranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close