Za završetak bihaćkog aerodroma nužan je strani ulagač ili JPP

Autor: Poslovni.hr , 24. rujan 2020. u 21:59

Predloženo da se izgradnja aerodoma iz nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalnu razinu i da se cijeli projekt proglasi federalnim interesom.

Ministarstvo okoliša i turizma FBiH izdalo je nedavno JP Aerodrom u Bihaću okolišnu dozvolu, a sada su na redu novi koraci, pišu Nezavisne novine.

Adnan Bajrić, direktor kompanije, istaknuo je da je riječ o dokumentu koji se dugo čekao i koji omogućava da se krene u sljedeće faze, a to je završetak uzletno-sletne staze te izgradnja kontrolnog tornja i ostalih pratećih objekata.

“Ovaj projekt za Unsko-sanski kanton ima veliku važnost kada riječ o povezivanju, a aerodrom ima i značajnu ekonomsku vrijednost te može biti motor razvoja Bihaća i cijelog kantona”, rekao je Bajrić.

Prema njegovim riječima, realizacija projekta nastavljena je značajno usporenim tempom zbog pandemije koronavirusa. Tako im je iz federalnog proračuna umjesto planiranih 2,5 mil. KM (oko 1,2 mil. eura) uplaćeno tek 300.000 KM (oko 153.000 eura), a isplata ostatka krajnje je neizvjesna, što će utjecati na radove planirane za ovu godinu. U međuvremenu, izgrađena je pristupna cesta koja povezuje aerodrom s okolnim prometnicama.

Predloženo da se izgradnja aerodoma iz nadležnosti lokalne zajednice prebaci na federalnu razinu i da se cijeli projekt proglasi federalnim interesom.

Među predloženim modalitetima financiranja je i pronalazak stranog ulagača ili realizacija kroz javno-privatno partnerstvo (JPP). Prema procjenama, cijela investicija stajala bi oko 100 mil. KM (oko 51 mil. eura).

Komentirajte prvi

New Report

Close