Za pečenje više od 50 litara rakije obvezan upis u registar proizvođača: Kazne do 4500 eura

Autor: Poslovni dnevnik , 05. prosinac 2021. u 11:33
Foto: Shutterstock

RS je 2015. donijela Zakon o jakim alkoholnim pićima, prema kojem svatko za vlastite potrebe može proizvesti alkohola koliko god želi i ne smatra se proizvođačem niti je dužan upisivati se u registar.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH pripremilo je Prednacrt zakona o jakim pićima prema kojem će se svatko tko proizvede više od 50 litara jakog alkoholnog pića godišnje (ili 20 litara čistog alkohola), za prodaju ili vlastite potrebe, morati upisati u registar proizvođača.

Oni koji se odluče proizvoditi za prodaju morat će dodatno ispunjavati posebne uvjete koji se odnose na objekt, prostoriju, opremu, uređaje i stručni kadar.

Marijan Šimić, iz Gradačca (FBiH), za Radio Slobodna Europa kaže kako je znao ispeći i do 600 litara rakije, a da od najave vlade Federacije da će zakonski urediti proizvodnju rakije i drugih žestokih pića koja sadrže najmanje 15 posto alkohola neće biti ništa.

Kazne do 4500 eura
“Smatram da će to biti samo odluka na papiru, kao i ostalih 99 posto koje donosi ova država”, kaže Šimić.

On najavljuje kako će, ako zakon bude usvojen, rakiju peći u Republici Srpskoj.

“Blizu sam entitetske granice. Ja ću svoj kotao držati u RS, 500 metara od kuće. U Federaciji ću ubrati šljive, zatim ću ih prevesti u RS i ispeći”, rekao je Šimić.

Prednacrt zakona je u javnoj raspravi, a predviđene su i novčane kazne. One se kreću do 9000 maraka (oko 4500 eura). Sve dok proizvođač ne prodaje npr. rakiju, neće morati platiti porez. Iz zakona bi bilo izuzeto vino i pivo.

Trenutačno u Federaciji postoji samo Pravilnik o jakim alkoholnim pićima i alkoholnim pićima.

Muzafera Kalabušić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, predsjednica radne grupe za izradu navedenog zakona, kaže da je razlog za njegovo donošenje to što ne postoji propis koji regulira to područje.

“Zbog toga ne postoje niti podaci o proizvodnji alkoholnih pića u Federaciji BiH. Prema procjenama, više od 60 posto proizvodnje i prometa jakim alkoholnim pićima nije kontrolirano”, objasnila je Kalabušić.

Ona ističe kako se ovim zakonom uređuju i registracija, kvaliteta, zaštita geografskih oznaka, deklariranje i promet jakim alkoholnim pićima.

Republika Srpska je krajem 2015. donijela Zakon o jakim alkoholnim pićima. Prema tom zakonu, svatko za vlastite potrebe može proizvesti alkohola koliko god želi. Ne smatra se proizvođačem i nije dužan upisivati se u registar.

Nadležni inspektor može mu oduzeti alkoholno piće i kazniti ga sa 500 do 1500 maraka (od 250 do 750 eura) “ako izlaže, uslužuje i prodaje jaka alkoholna pića i destilat poljoprivrednog porijekla proizveden za vlastite potrebe”.

Milijuni stabala šljive
No Muzafera Kalabušić iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH, objašnjava kako u novom zakonu nije rečeno da proizvođači trebaju biti registrirani kao trošarinski obveznici, niti je ograničena proizvodnja fizičkim osobama.

Poljoprivrednik Marijan Šimić kaže da je na području Gradačca posađeno oko šest milijuna stabala šljive, ali da “narod neće peći samo pekmez”, te dodaje da bi trebalo uvesti kontrolu kvalitete.

To podržava i agronom Nasir Skenderović, također iz Gradačca. I on rakiju peče za vlastite potrebe, te smatra da bi oni koji je proizvode za prodaju trebali platiti porez.

Komentirajte prvi

New Report

Close