Vuk Hamović očekivano dobio koncesiju za solarnu elektranu u Bileći

Autor: Poslovni dnevnik , 14. svibanj 2020. u 22:00
Vuk Hamović u RS ima dvije kompanije koje svake godine prihoduju milijune kroz proizvodnju i izvoz električne energije /Marko Jurinec/PIX

Hamovićev EFT izgradit će solarni pogon snage 60 megavata, s procijenjenom godišnjom proizvodnjom od 84 gigavatsata električne energije.

Vlada Republike Srpske dodijelila je Vuku Hamoviću, najvećem trgovcu električnom energijim na Balkanu, koncesiju za gradnju solarne elektrane u Hercegovini vrijedne 70 milijuna KM (oko 35 milijuna eura), otkriva portal Capital.ba. Vlada je nedavno donijela rješenje kojim kompaniji EFT International Investments Holding  Limited,  sa  sjedištem  u  Londonu, dodjeljuje koncesiju za izgradnju i korištenje solarne elektrane s fotonaponskim ćelijama na području općine Bileća, instalirane snage 60 megavata i procijenjene godišnje proizvodnje 84 gigavatsata električne energije. Vlasnik te kompanije je Vuk Hamović, koji u Republici Srpskoj već proizvodi električnu energiju.

“Koncesija se dodjeljuje na razdoblje od 50 godina. Koncesionar je dužan u korist proračuna Republike Srpske uplatiti jednokratnu koncesijsku naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od 700.000 KM. Visina koncesijske naknade za pravo korištenja predmeta koncesije iznosi 0,0055 KM po proizvedenom kilovatsatu električne energije“, navedeno je u rješenju koje je jučer trebalo postati pravovaljano. Ministarstvo energetike i rudarstva ovlašteno je da s koncesionarom zaključi ugovor o koncesiji.

U ožujku ove godine Capital.ba je pisao da je Hamoviću namještena koncesija za solarnu elektranu u Bileći jer je Ministarstvo energetike i rudarstva raspisalo javni poziv za dodjelu koncesije, a prema utvrđenim uvjetima prednost je dobila upravo kompanija EFT International Investments Holdings Limited.

Lako ispunio zahtjeve

U uvjetima za dobivanje koncesije navedeno je da ponuđaču nije smio biti blokiran račun u 2017., 2018. i 2019. godini, da mu je  godišnji prihod za 2016.,  2017.  i  2018. godinu trebao biti najmanje 70 milijuna KM, te da prosječna neto dobit ponuđača, njegovog vlasnika ili grupe kompanija u sklopu koje ponuđač posluje za 2016., 2017. i 2018. treba iznositi najmanje 20 milijuna KM. EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari 2017. godine bilježi dobit od 36 milijuna KM, a 2018. godine od 39,9 milijuna KM, tako da se uklapa u tražene uvjete za koncesiju.

35

milijuna eura uložit će kompanija ETF u solarnu elektranu u Hercegovini

U javnom pozivu je navedeno i da je inicijativu za dodjelu koncesije podnijela kompanija EFT International Investments Holdings Limited i da joj se prilikom ocjenjivanja ponuda dodjeljuje bonus za ponuđeno rješenje do 10 posto od pripadajućih bodova po svim kriterijima za ocjenu ponuda.

Vuk Hamović u Republici Srpskoj ima dvije kompanije koje svake godine prihoduju stotine milijuna maraka kroz proizvodnju i izvoz električne energije.

Miljenik vlasti u RS

Jedna je Rudnik i termoelektrana Stanari pokraj Doboja s prihodima od 196 milijuna maraka u 2018. godini, a druga kompanija je EFT Bileća koja je od međunarodne trgovine električnom energijom u 2018. godini, sa samo tri zaposlena, prihodovala 91,2 milijuna KM.

Vlada RS odobrila je početkom ove godine Vuku Hamoviću produženje koncesije za izgradnju i korištenje termoelektrane Stanari, kao i za eksploataciju ugljena i vode. Njegovoj kompaniji EFT RiTE Stanari odobreno je produženje koncesija do svibnja 2055. godine, piše portal Capital.

Odluku je stupila na snagu 26. siječnja, a koncesija se produžuje za 12 godina. Vlast u Republici Srpskoj do sada je više puta izlazila ususret Vuku Hamoviću donoseći odluke koje su išle izravno u njegovu korist, piše Capital.ba.

Tako se Petar Đokić, kao ministar industrije, rudarstva i energije, 2016. godine uime RS izmjenama pravilnika odrekao najmanje 100 milijuna KM koncesijskih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije EFT. Zbog takvog djelovanja Đokića istražuje MUP Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Povjerenstva za koncesije RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close