Vučićevom kumu 1,9 mil. eura za struju iz malih hidroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2021. u 08:01
Foto: Shutterstock

Država električnu energiju proizvedenu radom malih hidroelektrana otkupljuje po višim cijenama kako bi potaknula poduzetnike da ulažu u taj posao.

Od oko 21,5 milijuna eura, koliko je srpska država isplatila vlasnicima 120 malih hidroelektrana (MHE) za otkup struje u 2020. godini, najviše je, oko 2,8 milijuna, otišlo državnoj Elektroprivredi Srbije (EPS).

Druge po zaradi su tvrtke čije se vlasništvo povezuje s Nikolom Petrovićem, kumom Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, kojima je isplaćeno nešto manje od 1,9 milijuna eura, navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Ostalih oko 16,9 milijuna eura isplaćeno je za struju iz oko stotinjak MHE.

Lani dobio 400.000 eura više

U Srbiji tvrtke koje se bave malim hidroelektranama imaju status povlaštenih proizvođača električne energije zbog obećanja države Energetskoj zajednici da će 27% struje proizvoditi iz obnovljivih izvora.

Država električnu energiju proizvedenu radom malih hidroelektrana otkupljuje po višim cijenama kako bi potaknula poduzetnike da ulažu u taj posao. Iz MHE proizvedeno je lani 17% posto energije iz svih obnovljivih izvora.

Međutim, u odnosu na 2019. godinu vodeći prodavači struje iz malih hidroelektrana bilježe smanjenje prihoda. Za vrijeme izvanrednog stanja u Srbiji nije im isplaćena puna cijena jer je nastupila tzv. viša sila.

Male hidroelektrane Međuvršje i Ovčar Banja, u vlasništvu EPS-a, i 2020. godine dobile su najviše novca, ali im je ovog puta isplaćeno oko milijun eura manje nego godinu dana ranije.

120

malih hidroelektrana radi u Srbiji

Tako je i malim hidroelektranama u vlasništvu tvrtki povezanih s Nikolom Petrovićem isplaćeno manje. Devet tvrtki prodajom struje državi ukupno je prihodovalo gotovo 1,9 milijuna eura, dok se u izvještaju za 2019. navodi prihod od države veći za oko 400.000 eura.

Osam MHE povezanih s Nikolom Petrovićem nalazi se u općini Crna Trava – Tegošnica, Gornje Gare 1 i 2 i Donje Gare 1, 2 i 3 na rijeci Vlasini, a na njenim pritocima Livađe i Jabukovik. Mala hidrelektrana Županj smještena je ispod Kopaonika na rijeci Jošanici. Od Petrovićevih hidroelektrana za MHE Županj prošle godine isplaćeno je najviše, preko 380.000 eura, dok je za struju koju je proizvela Tegošnica isplaćeno najmanje – oko 65.000 eura.

Većina MHE čije se vlasništvo dovodi u vezu s Petrovićem pripada kompaniji Eco Energo Group. Jedan od Petrovićevih partnera u tom poslu je Dragan Klisura, vlasnik tvrtke Hidro-Tan koja se bavi izgradnjom hidroelektrana.

Nekima porasli prihodi

Nikola Petrović je u kolovozu prošle godine ušao i u posao s vjetroelektranama, kada je postao suvlasnik tvrtke Crni Vrh Power koja planira izgradnju vjetroelektrane Crni vrh na području Žagubice, Bora i Majdanpeka. Za razliku od EPS-ovih i MHE povezanih s Petrovićem, mala hidroelektrana Samokovska rijeka 1 na Kopaoniku zabilježila je porast u proizvodnji i prihodima.

U odnosu na 2019., kada je prodajom struje državi prihodovala oko 500.000 eura, ove godine je dobila nešto više od 1,1 milijuna eura. Ta MHE ima više vlasnika, a većinski suvlasnik je Veljko Perić preko tvrtke LM Hydro Eco.

Prihod od oko 1,1 milijuna eura, kao i lani, zabilježile su zajedno MHE Porečje i Lanište u vlasništvu Branislava Pešića.

Prošle godine je struju proizvodilo osam MHE više nego 2019. One su ukupno zaradile nešto više od 700.000 eura. Jedna od njih je i MHE Manjak čiji je vlasnik, preko tvrtke VMHE Energy, Vladan Skadrić, bivši direktor Javnog poduzeća za skloništa. On je vlasnik i male hidroelektrane Makovište.

Stručnjaci poput Ratka Ristića, dekana beogradskog Šumarskog fakulteta, smatraju da male hidroelektrane proizvode malo struje a velike ekološke štete. U mjestima gdje se već nalaze ili se grade MHE građani godinama prosvjeduju zbog štete koju nanose okolišu.

Komentirajte prvi

New Report

Close