Vučić se cijepio kineskim Sinopharmom: Ništa nisam osjetio… a možda postanem i malo pametniji

Autor: Poslovni.hr , 06. travanj 2021. u 13:52
Foto: Milos Tesic/ATAImages

Premda je u početku izjavljivao kako će biti prvi u Srbiji koji će primiti cjepivo protiv covida 19, Vučić je odlučio cijepiti se kasnije i izvan Beograda kako bi u lokalnim sredinama potaknuo kampanju cijepljenja, koja je u Srbiji usporila nakon početnog optimizma.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je u utorak kinesko cijepivo Sinopharm protiv koronavirusa, tri i pol mjeseca nakon što je u Srbiji počelo masovno procjepljivanje, kada je prvo cjepivo PfizerBioNTec primila premijerka Ana Brnabić.

“Super je primiti cjepivo. Ništa nisam osjetio… a možda postanem i malo pametniji. Obavijestit ću vas sljedećih dana”, rekao je Vučić novinarima nakon što je pred kamerama, u izravnom prijenosu na nekoliko televizija s nacionalnom frekvenciijom, primio prvu dozu u lokalnoj ambulanti u mjestu Rudna Glava, na istoku zemlje.

Premda je u početku izjavljivao kako će biti prvi u Srbiji koji će primiti cjepivo protiv covida 19, Vučić je odlučio cijepiti se kasnije i izvan Beograda kako bi u lokalnim sredinama potaknuo kampanju cijepljenja, koja je u Srbiji usporila nakon početnog optimizma, kada se za kratko vrijeme posredstvom specijaliziranog sustava e-Uprave, prijavilo manje od jedne četvrtine stanovnika.

Dosad je – prema službenim podacima Vlade – dato više od 2,4 milijuna doza, od  toga je oko 26 posto ljudi procijepljeno jednom dozom, a 20 posto s dvije.

Premijerka Ana Brnabić prognozirala je da bi, prema planu cijepljenja, do kraja travnja prvu dozu trebalo primiti ukupno 40 posto građana u dobi iznad 18 godina.

Srbija u kampanji imunizacije koristi četiri cjepiva – Sinopharm, Sputnjik V, Pfizer-BioNTech i AstraZenecu.

Peking je dosad isporučio 2,5 milijuna doza, ostalih cjepiva ima nešto malo manje od milijuna, a s dodatnih 106.470 doza Pfizera Srbija će prijeći brojku od tri i pol milijuna isporučenih doza, rekla je Brnabić.

Komentirajte prvi

New Report

Close