Voće kod naših susjeda najskuplje u posljednjih 10 godina

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2021. u 12:43
Foto: H. Jelavić/PIXSELL

Na tržištu je dosta uvezenog voća koje je često lošije kvalitete u odnosu na domaće proizvode.

Maloprodajne cijene voća u BiH ovog ljeta dosegnule su rekordnu visinu, vjerovatno i najveću u posljednjih deset godina, tvrde prodavači i kupci, a kako kažu voćari, razlog tome su jake suše, kao i cijena uvozne robe.

Tako u BiH cijena kilograma jabuka iznosi najmanje 2,50 KM (oko 1,27 eura), limuna od tri do pet KM, breskve oko 3,50 KM, svježe smokve su pet KM, a kilogram kivija oko sedam KM.

“Željela sam kupiti jabuke i kruške, ali sam na kraju uzela banane jer dva kilograma banana manje stoji od kilograma krušaka. Voće je postalo doista skupo, ljudi kupuju na komade, a ne na kilograme”, rekla je jedna Banjalučanka za Nezavisne novine.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, rekao je da su prvo kasni mrazevi uništili urod šljiva, jabuka i krušaka.

“Nakon toga smo duže razdoblje imali visoke temperature, kada je došlo do oštećenja plodova i došlo je do pada kvalitete”, rekao je Marinković.

Prema njegovim riječima, cijene su prihvatljive za one koji imaju novca, a takvih je u BiH jako mali broj. “Ono što obeshrabruje velika su poskupljenja mineralnih gnojiva. Tako će se ono malo viših cijena koje su poljoprivrednici uspjeli ostvariti prenijeti u kupovinu mineralnih gnojiva i repromaterijal za sljedeću sjetvu”, objasnio je Marinković.

On je dodao da će zbog toga poljoprivrednici ostati na istoj razini kao i prije poskupljenja voća. “Zna se da trgovci od rasta cijena imaju najveću korist, a na kraju štetu trpe i potrošači, ali i poljoprivrednici”, zaključio je Marinković.

Darko Milošević, predstavnik Upravnog odbora Udruženja voćara RS i uzgajivač šljive s Majevice, rekao je da su količine voća koje su proizvedene u BiH nedovoljne za domaće tržište.

“Uvijek se pred sezonu berbe jabuka u BiH uvoze jabuke stare godinu dana iz hladnjača u Poljskoj, Austriji i Sloveniji, te ako su prve klase prilično su skupe”, istaknuo je Milošević.

Značajne količine voća uvoze se iz Srbije, a prema riječima Miloševića, zbog toga je na BiH tržištu dosta uvezene robe koja je često lošije kvalitete u odnosu na domaće proizvode, dok istovremeno to voće ima i vrlo visoke cijene.

Komentirajte prvi

New Report

Close