Vlasnici privatnih tvrtki kupit će cjepivo za svoje radnike

Autor: Poslovni dnevnik , 19. ožujak 2021. u 06:14
Foto: SHUTTERSTOCK

Prema njegovim riječima, samo u studenome prošle godine, velik broj poslodavaca imao je problema s radom tvrtki jer je značajan dio radnika bio bolestan.

Omar Kuštrić, direktor kompanije Sinkro iz Sarajeva, pokrenuo je inicijativu da vlasnici privatnih kompanija u BiH kupe cjepivo protiv koronavirusa za svoje radnike.

“Zaposlenici su uglavnom mlađi ljudi i dok dođu na red za cijepljenje mnogi će se zaraziti, neće ih biti na posla i širit će zarazu, a dugoročne posljedice bolesti još ne znamo“, objasnio je Kuštrić, direktor tvrtke sa 520 radnika, koja se bavi proizvodnjom namještaja, piše Radio Slobodna Europa.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruge poslodavaca Federacije BiH, kaže da se iz neformalnih razgovora nekoliko poduzetnika pokrenula ozbiljnija priča.

Prema toj inicijativi, privatne kompanije koje žele kupiti cjepivo za svoje radnike pridružile bi se nabavama koje provode BiH entiteti, te platili i osigurali dovoljnu količinu cjepiva.

Preventivno čuvanje zdravlja

”Jedan dio tvrtki spreman je i za donaciju cjepiva lokalnoj zajednici, tamo gdje posluju“, dodaje Smailbegović. Dosad se na upite o tome žele li sudjelovati u kupovini cjepiva odazvalo oko 200 zainteresiranih tvrtki iz Federacije BiH, svih profila i veličina.

Poslodavci iz Federacije BiH stupili su u kontakt i s kolegama iz Republike Srpske. “I mi smo tu ideju prihvatili”, kaže Saša Trivić, predsjednik Unije udruga poslodavaca Republike Srpske i vlasnik kompanije Krajina klas.

“Kontaktirali smo moguće uvoznike cjepiva. Imamo njihovu okvirnu informaciju da bi se u roku od mjesec dana, po cijenama većim u odnosu na standardne, mogao osigurati jedan dio cjepiva. Za nas je to prihvatljivo“, objasnio je Trivić.

200

vlasnika privatnih tvrtki u FBiH želi nabaviti cjepivo za svoje zaposlenike

Prema njegovim riječima, samo u studenome prošle godine, velik broj poslodavaca imao je problema s radom tvrtki jer je značajan dio radnika bio bolestan.

“Upravo smo dobili podatke za prosinac i studeni, gdje smo od korone imali prosječno po 13.500 radnika na bolovanju. A nas ta bolovanja stoje znatno više od cjepiva.

Smatram da poslodavci koji imaju mogućnosti trebaju uložiti dio sredstava u preventivno čuvanje zdravlja radnika, a time i u uštede sredstava“, navodi Trivić.

Još čekaju prve isporuke

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, zbog izolacije uslijed zaraze koronavirusom, odnosno kontakta sa zaraženima, od ožujka do rujna prošle godine na bolovanju kraćem od 30 dana u RS bilo je ukupno 10.293 radnika. Bolovanja dužih od 30 dana, koja idu na teret Fonda, bilo je samo 681.

I u kompaniji Sinkro kažu da je situacija sa širenjem koronavirusa sve gora u posljednje vrijeme, kako za radnike, tako i za poslodavce.

“Cijepljenje je način zaštite naših radnika, ne samo njihovog zdravlja, već i njihovih života, njihovih obitelji. Svi su oni u kreditima, ne možemo sebi dopustiti da samo čekamo da se netko smiluje, a da mi u jednom trenutku blokiramo sve i da ne možemo raditi”, kaže Alma Kuštrić, menadžerica za ljudske resurse u kompaniji Sinkro.

Dok poslodavci pokušavaju pronaći način da cijepe radnike, ali i dio stanovništva kojem bi donirali cjepivo, BiH još čeka prve isporuke cjepiva. One su ugovorene u rujnu 2020. godine s COVAX-om u sklopu Globalnog saveza za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

Prema tom planu, u BiH treba stići 153.600 doza cjepiva AstraZeneca i 23.000 doza cjepiva Pfizer-BioNtech, za što su BiH entiteti platitli gotovo 13 milijuna dolara.Zasad, u FBiH je stiglo samo 10.000 doza AstraZeneca cjepiva koje je donirala Srbija. U Republiku Srpsku dosad je stiglo 40.000 doza ruskog cjepiva Sputnik V.

Vlada Federacija BiH, nakon produženja roka za dostavu ponuda za kupovinu cjepiva protiv Covida-19, izabrala je 16. ožujka kompaniju Medimpex za nabavu 500.000 doza cjepiva Sputnik V.

Komentirajte prvi

New Report

Close