Vlada razmatra povećanje svog udjela u kompaniji Air Serbia

Autor: Poslovni dnevnik , 17. svibanj 2020. u 21:59
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Predlažu se četiri osnove za utvrđivanje obveza i pomoći nacionalnom zračnom prijevozniku.

Zračni promet najviše je pogođen pandemijom Covida-19 i procjenjuje se da će šteta od prizemljenja zrakoplova u Srbiji sa sadašnjih 40 milijuna eura do kraja godine porasti na 190 milijuna eura.

Država će pomoći tako što će, s jedne strane, ulagati u aerodromsku infrastrukturu, a s druge u saniranje štete, piše Politika. Zorana Mihajlović, potpredsjednica vlade i ministrica građevinarstva, prometa i infrastrukture, kaže da je važno stvoriti uvjete da Air Serbia radi i razmatraju se različiti oblici pomoći, od postojećeg modela s ulaganjem u zračnu flotu, do potencijalnog povećanja vlasničkog udjela države u kompaniji u kojoj vlada Srbije ima 51% a Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 49%.

Prema njenim riječima, predlažu se četiri osnove za utvrđivanje obveza i pomoći nacionalnom zračnom prijevozniku. Prije svega, pomoć zbog šteta koju Air Serbia trpi zbog zabrane prijevoza putnika.

Tu je i pokriće troškova koje je kompanija imala kroz održavanje i rezervaciju zrakoplova spremnih za korištenje za potrebe države. Treba pokriti i troškove obavljenog prijevoza putnika i robe. I na kraju, prijedlog pomoći za potrebe razvoja Air Serbije koju bi osigurali vlasnici.

“Prvo će se razmatrati mogućnosti oslobađanja ili odgađanja poreznih i komunalnih obveza, posebno onih prema državi”, objasnila je Mihajlović.

Komentirajte prvi

New Report

Close