Vlada FBiH pomoći će samo hotelima više kategorije

Autor: Poslovni dnevnik , 15. srpanj 2020. u 22:00
Svi veliki sarajevski hoteli rade 95 posto s gostima iz inozemstva

Od većih hotela u Sarajevu trenutno je privremeno zatvoren hotel Bristol, a ostali su još uvijek otvoreni, ali su na rubu zatvaranja.

Za turističko-hotelsku industriju dobra je vijest da je Vijeće ministara BiH otvorilo granice za građane Europske unije uz negativan test na koronavirus i to je korak prema spašavanju našeg sektora”, rekao je za Radio Slobodna Europa (RSE) Rasim Bajrović, vlasnik najveće hotelske grupe u BiH Europe Groupa.

Granice Bosne i Hercegovine (BiH) bit će otvorene za državljane zemalja Evropske unije (EU) i zemalja schengenskog prostora uz negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sati.

“To nije ono što smo očekivali, nismo uspjeli osigurati punu liberalizaciju, ali imajući u vidu epidemiološku situaciju u i oko BiH, Europi i svijetu, mislimo da je ovo razina mjera koju možemo utvrditi, a oko čega postoji suglasnost zdravstvenih radnika”, rekao je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prethodno su do 2021. godine otkazane sve rezervacije hotelske grupe Europe Group, koja bilježi i milijunske gubitke zbog pandemije koronavirusa, potvrdio je Bajrović, koji je i vlasnik i generalni menadžer hotela Holiday, jednog od pet hotela iz Europe Groupa, među kojima je i hotel Europa.

Podijelili 7000 otkaza

Europe Group je ranije je priopćio da će biti primorani zatvoriti najuglednije hotele u Sarajevu ako se granice ne otvore, te da je u turističkom sektoru zabilježen pad prometa od 100 posto, što je dovelo i do gubitka radnih mjesta u tom sektoru.

“Od većih hotela u Sarajevu trenutno je privremeno zatvoren hotel Bristol, a svi ostali još uvijek su otvoreni, ali ne rade i na rubu su zatvaranja, jer su u minusu”, rekao je za Senad Halilović, predsjednik Udruge turističkih gospodarstvenika BiH, ističući kako su ljudi u panici i još uvijek ne mogu donijeti konačnu odluku o zatvaranju.

“U ovo doba prošle godine samo doručka bi na švedskom stolu bilo sigurno negdje oko 1000 dnevno, a danas radimo za 30 do najviše 70 ljudi“, kaže Hamid Hadžić, šef kuhinje u sarajevskom hotelu Hills.

10

milijuna eura mogla bi odobriti vlada Federacije BiH za potporu hotelijerstvu

Hadžić, koji je i veleposlanik europske kuhinje za BiH, navodi kako radi dugo, te da se možda i ne boji toliko za svoj posao. “Moje kolege se boje, a bojim se i ja, ali se nadam da neće doći do takve situacije“, kaže Hadžić i napominje kako se svi u turističkom sektoru nadaju otvaranju granica.

U Bosni i Hercegovini postoji oko 1500 hotela, motela, pansiona i hostela, a broj zaposlenih kreće se od pet do 300, objašnjava Amir Hadžić, predsjednik Udruge hotelijera i restoratera BiH,.

“Većina zaposlenih, oko 80 posto, otpuštena je u smještajnim objektima. U njima je zaposleno oko 9500 radnika, a oko 7000 je su otišlo na zavod za zapošljavanje”, kaže Hadžić.

On dodaje da svi veliki smještajni objekti rade 95 posto s gostima iz inozemstva, te da se teško može očekivati veći pomak dok se situacija u Europi i svijetu ne smiri.

Senad Halilović, koji je i direktor tvrtke Mrkulić Company, u čijem su sastavu sarajevski hoteli Hills i Hollywood, navodi kako je u oba hotela trenutno zaposleno stotinjak radnika. “Otkaza je bilo za ljude s ugovorima o radu koji su istekli, koji su bili na određeno vrijeme, jer nije bilo posla. Oni su trenutno na burzi rada”, kaže Halilović i ističe da hotele “do zadnjeg” neće zatvarati.

Žele goste i iz Turske

“U hotele je uloženo nekih 150 do 200 milijuna eura, nije to jednostavno zatvoriti. Sada imamo po 10 do 15 noćenja, parkiranje, bazen i nije potpuni kolaps. Na žalost, ima hotela koji to nemaju, nego samo sobu, doručak, večeru i to je to.”

Senad Halilović kaže da su prema svim razinama vlasti poslali dvadesetak zahtjeva koji se odnose na hotele, turističke agencije, prijevoznike i turističke vodiče, a kao glavni zahtjev ističe otvaranje granica prema državama Europe, Turske i Bliskog istoka uz određene uvjete.

“Tražimo da svi ti turisti imaju negativan test na koronavirus i uplaćeni hotel u našoj državi kako bi se lakše kontrolirali gosti ako dođe do neke zaraze”, objašnjava Halilović.

“U sljedećih petnaestak dana napravit ćemo jednu uredbu i predložiti je vladi Federacije BiH, te zatražiti oko 10 milijuna eura, da bi na taj način podržali ovaj sektor turizma, koji je doživio kliničku smrt te trebaju preživjeti ovu godinu“, rekla je je Edita Đapo, federalna ministrica okoliša i turizma.

“Budući da je u određenoj stavci iz tzv. Korona zakona vlade Federacije BiH ostalo sredstava, a sam taj zakon prestaje važiti 31. srpnja, vlada smatra tim sredstvima treba pomoći turizam koji je najviše osjetio krizu”, objasnila je Đapo.

Prije svega, riječ je o velikim režijski troškovima, posebno za hotelijere, koji idu od 15.000 do 40.000 maraka (od 7500 do 20.000 eura), a prihoda nemaju. Prema riječima ministrice Đapo, Federalno ministarstvo okoliša i turizma nadležno je za kategorizaciju hotela od 4 i 5 zvjezdica.

“Moj prijedlog je da se mi pobrinemo za ono za što smo nadležni, a da se kantoni u Federaciji pobrinu za manje hotele s tri zvjezdice i niže“, ističe Đapo.

Amir Hadžić, navodi kako se do sada svake godine bilježilo povećanje broja turista za 20 posto, a da, kako kaže, vlast ništa nije uradila te da se nada kako će država sada i ubuduće prepoznati šta znači turizam za Bosnu i Hercegovinu.

Za ulazak u BiH nužno je pridržavanje epidemioloških mjera

Bosna i Hercegovina je 1. srpnja službeno otvorila svoje granice za građane Srbije, Crne Gore i Hrvatske, i to bez dodatnih ograničenja, ali je nužno pridržavanje epidemioloških mjera koje propisuju nadležni epidemiološki zavodi. Državljani drugih zemalja u Bosnu I Hercegovinu mogu ulaziti zbog poslovnih obveza, ali samo pod uvjetom da imaju poziv pravne osobe, umjesto ranije propisanog pozivnog pisma. Također, takvi poslovni putnici trebaju imati i potvrdu o negativnom testu na koronavirus, koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Komentirajte prvi

New Report

Close