Poziv kupcima: Sami uberite voće i platite ga jeftinije

Autor: Poslovni dnevnik , 30. lipanj 2020. u 15:07
Otvaranjem imanja potrošačima srpski voćari rješavaju problem nedostatka radne snage za berbu

‘Radimo isključivo obiteljski i nemoguće mi je istovremeno prodavati na tržnici i brati voće’.

U Srbiji sve je više poljoprivrednih imanja s kojih vlasnici pozivaju kupce da dođu i sami uberu jagode, maline, kupine, borovnice, kao i drugo voće – i plate ga jeftinije, pišu Večernje novosti.

Pri tome su obje strane na dobitku. Voćari barem djelimično rješavaju problem nedostatka radne snage za berbu, a potrošači dobivaju povoljniju cijenu i boravak u prirodi. Tako, na primjer, jedan vlasnik plantaže malina iz Raške ima jasnu računicu.

Kilogram voća prodaje za 240 dinara (oko 15,5 kuna), a berače plaća 60 dinara po kilogramu. Zato je spreman svakom tko dođe sam brati kilogram voća prodati po 180 dinara.

Na imanju Miljane Tešović u Banatskom Karlovcu na dva hektara zasađene su marelice, kruške i jabuke. Već su ubrali rane sorte marelica, a sada stižu nove, kao i kruške, dok će jabuke brati u rujnu. Kao i svake godine, najveći problem je kako organizirati berbu i prodaju.

“Radimo isključivo obiteljski i nemoguće mi je istovremeno prodavati na tržnici i brati voće”, kaže Miljana Tešović. Zato su se ove godine pridružili pozivu organizacije “Mali proizvođači” i otvorili svoje imanje za sve koji mogu i žele sami ubrati voća koliko im treba.

Kilogram marelica kojeg sami uberu platit će 150 dinara, dok bi na tržnici morali izdvojiti 220 dinara. Kruške su za one koji sami beru 200, a na tržnici 250 dinara.

Komentirajte prvi

New Report

Close