Unatoč protivljenju poslovne zajednice i stručnjaka Crna Gora uvodi veće trošarine

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Cijena kutije cigarete od srpnja mogla bi biti veća za oko 30 do 60 centi, litre gaziranih pića za 12 centi, kilograma slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od 7 do 15 centi.

Iako predstavnici poslovne zajednice traže od crnogorske vlasti da odustane od planiranog povećanja trošarina na duhan, alkoholna pića, gazirana pića i slatikiše, vlada zasada ne odustaje, piše portal CdM.

Zbog novih trošarina cijena kutije cigarete od 1. srpnja mogla bi biti veća za oko 30 do 60 centi, litre gaziranih pića za 12 centi, kilograma slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od 7 do 15 centi, ovisno o vrsti i postotku alkohola.

Sugovornici CdM-a slažu se da će povećanje trošarina dovesti do rasta nelegalnog tržišta, povećanja cijena proizvoda, pada prihoda kompanija i smanjenja legalne prodaje. Prvi će se na udaru biti građani, posebno oni slabije kupovne moći.

Damir Šehović, potpredsjednik Socijaldemokrata i član Odbora za ekonomiju, financije i proračun u Skupštini Crne Gore, kaže da predloženo povećanje trošarina otvara brojne dvojbe i upitno je zbog više razloga.

“Prvo, zbog predvidljivosti poslovnog okružja jer je povećanje trošarina bez komunikacije s gospodarstvom predloženo usred poslovne godine. Odgovorne kompanije donose godišnje planove poslovanja koji su sada znatno poremećeni”, ističe Šehović.

Udar na siromašnije građane

Drugi razlog je taj što će ovim povećanjima biti najviše pogođeni građani slabije kupovne moći koji će onda vjerojatno kupovati nekvalitetnije proizvode, još štetnije po zdravlje, kao i proizvode na nelegalnom tržištu.

“Treće, može doći do ozbiljnog divljanja sive zone, posebno kada je riječ o duhanu, a dijelom i o alkoholu. Četvrto, trošarine na slatkiše prvi put se uvode kod nas.

A Hrvatska je ukinula slične trošarine jer nije došlo do smanjenja potrošnje slatkiša”, dodaje Šehović. On je podsjetio na povećanje trošarina na duhan 2018., kada je posljedica bila veliki pad prihoda uslijed rasta prodaje na nelegalnom tržištu.

“Sada se predlaže povećanje cijene kutije cigareta do 60 centi, te će one biti prilično skuplje nego u Srbiji. Bojim se da će sve to rezultirati dodatnim bujanjem sivog tržišta. Jer kod nas je svima koji ulaze u Crnu Goru dopušten unos mnogo više cigareta za razliku od Hrvatske, Grčke i Mađarske gdje je dopušteno unijeti dvije kutije cigareta po putniku.

Kada je riječ o novim trošarinama na alkohol, Crna Gora će biti odmah iza Slovenije, a u odnosu na Albaniju i Sjevernu Makedoniju bit će dva puta veće. Povećanjem trošarine na pivo Crna Gora će se izjednačiti s Češkom, Belgijom, Italijom i Francuskom.

Kada je riječ o gaziranim pićima, s višim trošarinama najavljuje se povećanje cijene tih pića za oko 15 posto te ona biti znatno jeftinija u susjednim zemljama. Usto, trošarine na gazirana pića porast će na najveću razinu u Europi, nakon Norveške”, ističe sugovornik CdM-a.

Zdravlje više ugroženo

Vasilije Kostić, ekonomski analitičar i profesor na Fakultetu za menadžment u Herceg Novom, kaže da su proizvodi na koje se odnose trošarine upravo oni koji slabo reagiraju na povećanje cijena te da država računa na siguran prihod od njihove potrošnje.

“Izvjesno je da potrošači alkohola i duhana neće promijeniti svoje navike već potrošnju – zadovoljit će svoje potrebe na sivom ili nekom drugom tržištu u regiji, ili će preraspodijeliti potrošnju pa će manje trošiti na hranu i odjeću zbog većih cijena duhana i alkohola.

Postići će se upravo suprotan učinak od željenog, zdravlje građana bit će više ugroženo nakon donošenja mjera”, objašnjava Kostić.

Komentirajte prvi

New Report

Close