Udruga uzgajivača malina zadovoljna cijenom od 1,8 eura po kilogramu

Autor: Poslovni dnevnik , 30. kolovoz 2020. u 22:00
Ove je godine, uz slabiji urod, otkupljeno znatno manje malina nego ranijih godina/Shutterstock

Zbog nepredvidljive i niske cijene malina prethodnih nekoliko godina uništeni su brojni malinjaci i smanjene površine pod tom kulturom.

Upravni odbor Vilameta, Udruge malinara Bratunca, Srebrenice i Milića, ocijenio je na sastanku održanom prošlog tjedna da je za proizvođače prihvatljiva cijena ovogodišnjeg uroda od 3,50 KM (oko 1,8 eura) po kilogramu, koju je ponudio vlasnik hladnjače Agro dr Petko Rankić i da očekuju da i ostali otkupljivači isplate preuzete maline po toj cijeni.
Predstavnici uzgajivača malina iz tih općina zatražili su od ostalih otkupljivača da poštuju tu cijenu.
“Ove godine je urod malina bio izuzetno kvalitetan, a bilo ih je manje na tržištu u odnosu na prethodne godine. Očekivali smo da cijena bude 3,50 KM”, rekao je novinarima nakon sastanka Ivan Stojanović, predsjednik Vilameta. On je pozvao otkupljivače da za sljdeću godinu utvrde i priopće cijenu maline na počeku berbe, a ne mjesec dana nakon njenog završetka.
“Tražimo da se cijena maline utvrdi na vrijeme da znamo kako rasporediti sredstva na repromaterijal, angažiranje radne snage i druge troškove koji prate proizvodnju tog voća”, istaknuo je Stojanović.

0,5

eura po kilogramu traže uzgajivači kupina u BiH

Članovi Upravnog odbora Vilameta suglasni su da se cijena maline mora odrediti prije početka berbe, kao i da mora biti usklađena s cijenom tog voća u susjedstvu, te zatražili od resornog ministarstva da im pruži podršku i prisili otkupljivače da poštuju zakon kojim je predviđeno da na početku berbe otkupljivači moraju priopćiti cijenu maline.
Zoran Savić i Nedeljko Đukanović, članovi Upravnog odbora Vilameta, zajednički su ocijenili da se samo na takav način može očekivati proširenje nasada maline na području Bratunca i susjednih općina.
Zbog nepredvidljive i niske cijene malina u prethodnih nekoliko godina uništeni su brojni malinjaci i smanjene površine pod tom kulturom u te tri srednjopodrinjske općine.
Neki malinjaci su se osušili zbog zamrzavanja u zimskom razdoblju, pa je ove godine, uz slabiji urod, otkupljena znatno manja količina malina na tom području nego ranijih godina.
Na sastanku je zatraženo da minimalna otkupna cijena kupine, čija berba je u toku, bude jedna KM po kilogramu (0,5 eura), te da i cijena maline koje dozrijevaju najesen bude 3,5 KM za kilogram.

Komentirajte prvi

New Report

Close