Njemački Wpd ulaže 500 milijuna eura u veliku vjetroelektranu

Autor: Poslovni dnevnik , 18. lipanj 2021. u 07:03
Predstavnici kompanije Wpd Adria spremni na ulaganje u četiri vjetroelektrane u BiH/Shutterstock

Kompanija Wpd, sa sjedištem u Bremenu, izgradila je dosad 2400 vjetroagregata te instalira vjetroelektrane na moru i kopnu.

Njemačka kompanija Wpd, koja je pokazala zanimanje za izgradnju četiri vjetroparka u Bosni i Hercegovini, a posluje i u Hrvatskoj, planira u Sjevernoj Makedoniji izgraditi vjetroelektranu snage do 400 megavata, koja bi bila veća od svih ostalih vjetroelektrana u toj zemlji zajedno, kako onih koje rade, tako i onih koje se tek planiraju. Novi energetski objekt gradit će se na području Virova u blizini Kumanova, objavio je makedonski list Nezavisen Vesnik.

Njemački ulagač prijavio se za status strateškog projekta koji će mu dati povlašteni položaj, prema zakonu usvojenom prošle godine. A prema riječima glasnogovornika njemačke energetske kompanije, oni čekaju dodatne informacije od sjevernomakedonske vlade, uključujući jasan i transparentan okvir za razvoj i rad vjetroelektrane, s rokovima i obvezama za obje strane, što bi trebalo omogućiti brži razvoj.

Razvoj u tri faze

Wpd još uvijek radi na projektu i okviru financiranja, ali tvrtka vjeruje da će razvoj vjetroparka i izgradnja stajati oko 500 milijuna eura. Prema planovima, projekt Virovi trebao bi se razvijati u tri faze, podijeljene prema godinama završetka – do 2025., 2026. i 2027. godine.

Wpd želi razviti projekt kroz dvije poslovne jedinice u potpunom vlasništvu. Prva je tvrtka Virovi, osnovane za posebne namjene u Sjevernoj Makedoniji, a druga Wpd Adria, koja je podružnica njemačke kompanije za upravljanje razvojem projekata na Zapadnom Balkanu.

Glasnogovornik kompanije rekao je da bi projekt mogao biti samo početak i da vide potencijal za daljnje vjetroelektrane u Sjevernoj Makedoniji.

36,8

megavata snaga je jedine sjevernomakedonske vjetroelektrane u Bogdancima

Jedina vjetroelektrana koja je izgrađena i radi u Sjevernoj Makedoniji je ona u Bogdancima, snage 36,8 megavata, a u izgradnji je još 43,2 megavata.

Wpd, sa sjedištem u Bremenu, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača obnovljivih izvora energije. Vjetroelektrane ima u 28 zemalja diljem svijeta, ali najviše u Europi.

Wpd je izgradio 2400 vjetroagregata, koji proizvode 5150 megavata električne energije. Kompanija instalira vjetroturbine na moru i na kopnu. Projekti koje trenutačno razvijaju predviđaju izgradnju vjetroagregata od 12.300 megavata na kopnu i 13.800 megavata na moru.

Predstavnici tvrtke Wpd Adria najavili su u veljači ove godine da su spremni na istraživanja i ulaganja u potencijalne projekte obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, a Hercegbosanki kanton su istaknuli kao iznimno perspektivno geografsko područje za izgradnju budućih vjetroparkova.

Bolja pozicija za izvoz struje

Konkretno su iznijeli prijedloge i projekte za izgradnju sljedećih vjetroparkova: VE Kruzi i VE Vaganj na području Livna, ukupne instalirane snage 810 megavata, VE Glamoč u istoimenoj općini, ukupne instalirane snage 138 megavata i VE Marino Brdo na prostoru općine Bosansko Grahovo, ukupne instalirane snage 126 megavata.

Prije dvije godine, Zoran Obradović, predstavnik kompanije Wpd Adria, rekao je za portal eKapija da planiraju uložiti 1,5 milijardi eura u integrirani sustav vjetroparkova na pravcu Livno-Bosansko Grahovo-Knin.Kompanija bi sama uložila u vjetroturbine i opremu.

“Obično svoje projekte financiramo s oko 20 do 30%, a ostatak je bankarski kredit. On nam služi i kao vanjska kontrola jer su banke vrlo stroge i projekti moraju biti jako dobri. Ovom investicijom želimo pridonijeti ujedinjenom europskom tržištu električne energije koje još nije zaživjelo.

Zbog prirodnih resursa kojima obiluje ovaj prostor ovo je dobra prilika da se BiH i Hrvatska još jače povežu s ostatkom Europe i steknu bolju poziciju za izvoz struje. Kao kompanija imamo snage da iznesemo ovaj projekt, ali moramo imati lokalnu i državnu podršku”, rekao je Obradović.

Komentirajte prvi

New Report

Close