U Hercegovini sve više uzgajivača, a uskoro i Centar za maslinarstvo

Autor: Poslovni dnevnik , 01. veljača 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Novcem iz IPA programa u Mostaru se gradi poslovna zgrada i poligon za sadnju i uzgoj maslina.

Uzgoj i proizvodnja maslina u Hercegovini je jedna od važnijih gospodarskih grana, a uzgajivači će uskoro u Mostaru imati i Centar za maslinarstvo, koji će im pomoći u poslu.

To je prvi centar takve vrste u Hercegovini, a bit će otvoren u sklopu projekta COOPeR, kojem je cilj uspostavljanje prekograničnog centra za masline, koji je posvećen zajedničkom istraživanju i razvoju maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, piše portal Klix.ba.

Žele proširiti proizvodnju
“U sklopu regionalnog projekta IPA bio je raspisan natječaj za jačanje konkurentnosti maslinarske proizvodnje kroz prekograničnu suradnju. Riječ je o projektu koji obuhvaća BiH, Hrvatsku i Crnu Goru.

Privredna komora Federacije BiH aplicirala je i dobila projekt sa Županijskom komorom Split i Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita te s Maslinarstvom Boka iz Crne Gore”, rekla je Erina Lasić, direktorica Sektora za poljoprivredu i trgovinu u Privrednoj komori FBiH.

Vrijednost projekta je 880.000 eura, a najveći dio novca ide nositelju projekta, a to je Grad Mostar, gdje se gradi poslovna zgrada i poligon za sadnju i uzgoj maslina, s otprilike 30 sorti. Tu će se pratiti kako masline rastu, kakvi su zahtjevi za vlagom, za različitom strukturom zemljišta, a kasnije kada rode i koliki su prinosi ulja.

985

tona maslina proizvedeno je u BiH 2020.

“Privredna komora FBiH imala je zadatak mapiranje maslinika u Hercegovini, od Trebinja, preko Stoca, Ravnog, Neuma, Čapljine, Mostara, do Ljubuškog i Gruda. Neki dijelovi Hercegovine imaju stogodišnje nasade maslina, ali je mnogo veći broj mladih maslinika koji imaju dobru kvalitetu ulja”, objasnila je Lasić.

Prema njenim riječima, velik broj mladih uključio se u taj posao, neki to rade kao dopunsku djelatnost, a neki iz hobija.

Anketom su prikupili podatke o tome tko se bavi maslinarstvom, gdje su maslinici smješteni, kolike su površine pod maslinama, koje su sorte posađene, kakva je mogućnost navodnjavanja, koje su mjere njege, provodi li se redovito gnojenje, koliko se maslina proizvede, koliko se dobije ulja i ostalo.

“Anketa je pokazala da 80 posto uzgajivača želi proširiti svoj maslinik. Sve količine koje se proizvedu, i maslina i ulja, imaju svog kupca u Hercegovini, rijetko se prodaju putem trgovačkih centara, uglavnom se to radi na kućnom pragu”, dodala je Lasić.

Urod 13,7 kilograma po stablu
Uzgoj maslina u BiH najviše je zastupljen upravo u Hercegovini, što i potvrđuju službeni statistički podaci, koji pokazuju i da je proizvodnja maslina ostvarila trend rasta u posljednjih pet godina za više od tri puta, pisao je Indikator.ba u lipnju prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u 2015. godini proizvelo se nešto više od 300 tona maslina, da bi se taj broj udvostručio tri godine kasnije i iznosio 610 tona. Tijekom 2020. rast proizvodnje je nastavljen, kada je ona iznosila 985 tona.

Na području BiH krajem 2020. godine bilo je 71.960 stabala maslina, što je povećanje za više od 20.000 u odnosu na 2015., kada ih je bilo 50.960. Prosječan urod po stablu u 2020. iznosio je 13,7 kilograma maslina.

Komentirajte prvi

New Report

Close