U godini pandemije ljekarnama u BiH znatno porasla zarada

Autor: Poslovni dnevnik , 16. svibanj 2021. u 22:00
Nekim građanima BiH jeftinije otići po lijekove u Srbiju i Crnu Goru /Shutterstock

Iz minusa većeg od 600.000 eura u 2019. godini, Apoteke Sarajevo, najveći lanac ljekarni u BiH, lani su došle do dobiti od 257.000 eura.

Iz minusa većeg od 600.000 eura u 2019. godini, Apoteke Sarajevo, najveći lanac ljekarni u Bosni i Hercegovini, prošle su godine došle do dobiti od oko 257.000 eura. To je pokazalo izvješće o radu te javne ustanove u godini pandemije koronavirusa, predstavljeno na Skupštini Kantona Sarajevo 11. svibnja.

Daleko bolje poslovanje rezultat je veće potražnje za lijekovima i dodacima prehrani, te vitamina, uslijed pandemije koronavirusa, a kako kažu BiH građani – i velikog rasta cijena nekih lijekova.

“Prije samo pola godine za desetak lijekova davala sam mjesečno oko 100 eura, a danas za iste lijekove dajem više od 150 eura“, kaže Grozda Uldrijan iz Banja Luke za Radio Slobodna Europa. Nekim građanima BiH jeftinije je otići po lijekove u Srbiju i Crnu Goru jer je razlika u cijeni i do 150 posto.

“Veća poskupljenja bilježe se od početka pandemije, a najviše su poskupjeli vitamin i dodaci prehrani, a potom su počeli poskupljivati i lijekovi koji dolaze na tržište BiH”, ističu u Centru za zaštitu potrošača i razvoj zajednice Don u Prijedoru.

Murisa Marić, izvršna direktorica Dona, kaže kako većina ljekarni poskupljenja opravdava povećanjem nabavnih cijena, ali s pravom bi se, kaže, dalo postaviti i pitanje je li to baš tako.

Skuplji transport i proizvodnja

“Jasno je da nećemo baš svakodnevno nabavljati sve lijekove, te da određene zalihe sigurno postoje, tako da ta priča o poskupljenju nabave ima prostora za neku drukčiju kontrolu.

Došlo je do promjena koje su vidljive svakom od potrošača i inspekcijski organi su ti koji mogu kontrolirati je li došlo do poskupljenja s razlogom“, navodi Marić.

Prema njenim riječima, potrošači ne reagiraju na poskupljenje lijekova na onaj način kao kada poskupi brašno i druga hrana. Tako, Chloramphenicola, antibiotske masti koja se koristi za liječenje bakterijskih infekcija, u BiH mjesecima nije bilo u prodaji. Kada se ponovo pojavila na tržištu stajala je tri puta više, oko 5,5 eura.

350

milijuna eura iznosi godišnji promet lijekova na tržištu BiH

Bilsena Šahman, glasnogovornica Komore farmaceuta Federacije BiH, kaže, kako je razlog nestašice u tome što se aktivni sastojak za tu mast nabavlja uglavnom iz Indije.

“Svjetsko tržište lijekova poremećeno je zbog pandemije. Nakon što je poskupio i transport, a vjerovatno i sama proizvodnja, cijena je veća“, objašnjava Šahman i dodaje da je i farmaceutska industrija postala dijelom globalne politike.

Šahman upozorava kako je zbog pandemije tržište preplavljeno dodacima prehrani, a kontrola tih proizvoda u BiH je nezadovoljavajuća.

U RS i FBiH dodaci prehrani registriraju se u higijenskim zavodima pri entitetskim ministarstvima zdravstva, gdje se obavlja samo mikrobiološki nalaz i nalaz na teške metale.

Prema ocjeni domaće farmaceutske kompanije Bosnalijek, promet na tržištu lijekova u Bosni i Hercegovini godišnje iznosi gotovo 350 milijuna eura.

Entitetska razlika u marži

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALMSBiH) kažu da već pet godina rade izračun najvećih veleprodajnih cijena lijekova u BiH, koji se temelji na Pravilniku o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova.

“Tim aktom je utvrđen izračun najveće veleprodajne cijene lijeka koji se izdaje na recept, i visina veleprodajne marže (najviše 8%)“, kažu iz ALMSBiH-a.

Dodaju da visinu maloprodajne marže određuju ministarstva zdravstva dva BiH entiteta. U Republici Srpskoj najveća maloprodajna marža za lijekove iznosi 20 posto, a u Federaciji BiH 25 posto, zbog čega postoji i razlika u cijeni lijekova.

ALMSBIH navodi da je u posljednjih godinu dana bilo prijava poskupljenja lijekova, gdje se utvrdilo da je ranije proizvođač na tržište BiH išao s cijenom nižom od najveće veleprodajne, te je iskoristio zakonsku mogućnost da cijenu poveća, a da i dalje bude u skladu s Pravilnikom.

Iz ALMSBiH-a također ukazuju kako i visoka stopa PDV-a od 17 posto pridonosi visokoj cijeni lijekova u BiH jer je u državama regije stopa PDV-a na lijekove znatno niža.

U Srbiji taj porez iznosi 8 posto. PDV na lijekove na recept i bez recepta u Hrvatskoj iznosi 5 posto, dok se u Crnoj Gori PDV plaća po sniženoj stopi od 7 posto za lijekove, a nula posto za lijekove i medicinska sredstva određena popisom lijekova, odnosno medicinskih sredstava, koja se propisuju i izdaju na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Komentirajte prvi

New Report

Close