U FBiH manje radnika na minimalnoj plaći zbog brojnih otkaza

Autor: Poslovni dnevnik , 14. srpanj 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Minimalna bruto plaća u FBiH trenutačno iznosi oko 301 euro, što znači da je veća nego u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji.

Posljednjih mjeseci vodi se ekonomska rasprava između socijalnih partnera o iznosu minimalne plaće u Federaciji BiH, a o njenom idealnom iznosu govori se u rasponu od 70 posto prosječne plaće do 1000 KM (oko 511 eura).

Minimalna plaća u Federaciji BiH službeno iznosi 407 KM (oko 208 eura), ali analitika kojom raspolaže Porezna uprava taj segment prikazuje kao 420 KM, što je najbliže visini najniže plaće, piše Klix.ba.

Vlast u tom entitetu zna se pohvaliti podatkom da je broj radnika koji primaju najnižu plaću pao s oko 110.000 iz 2014. godine na oko 23.000 u 2020. godini.

Često kažu da je to rezultat jačanja ekonomskih trendova, ali i konkurencije na tržištu rada, koja je pojačana i zbog odlaska niže plaćene radne snage u druge zemlje. Rast niskih plaća potvrđuje i trend rasta prosječne plate, koja je rasla po stopama mnogo većim nego u razdoblju prije 2014. godine.

Dobivaju i neoporezive naknade

Ipak, zbunjuje nagli izlazak iz područja minimalne plaće većeg broja radnika u 2020. godini, dakle godini pandemije.

S obzirom na to da službena statistika bilježi gubitak radnih mjesta u sektorima koje plaćaju niske plaće, kao što su ugostiteljstvo i građevinarstvo, može se zaključiti da je, za razliku od ranijih godina, povećan broj izlaska iz područja minimalne plaće u 2020. godini više rezultat otpuštanja te kategorije radnika nego rasta plaća.

Početkom godine, u medijima su se pojavile informacije prema kojima je najniža neto plaća koja se trenutačno propisuje u FBiH (208 eura) zapravo najniža u Europi. Do tog zaključka pojedini analitičari su došli upoređujući najnižu plaću u Federaciji BiH s najnižim plaćama u regiji koje objavljuje Eurostat, a koje iznose 242 eura u Albaniji, 282 eura u Sjevernoj Makedoniji, 331 euro u Crnoj Gori i 366 eura u Srbiji.

Pri tome su, međutim, zanemarili da su regionalni iznosi izraženi u brutu, tj. uključuju poreze i doprinose, dok je federalni iznos u netu.

Usto, u FBiH se osim najniže plaće isplaćuju i neoporezive naknade poput toplog obroka i prijevoza, što nije slučaj u ostalim zemljama, i zbog čega radnici u FBiH na kraju primaju veći iznos od propisane minimalne plaće. U ovom trenutku, te naknade u prosjeku iznose oko 125 KM (oko 64 eura).

Nisu posljednji u Europi

Dakle, ako se minimalna plaća u Federaciji BiH, radi usporedbe sa zemljama regije, preračuna u bruto, ona trenutačno iznosi oko 301 euro, što znači da je veća nego u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji. Kada se dodaju još prosječne neoporezive naknade (oko 64 eura), ona je veća nego i u Crnoj Gori, Bugarskoj i skoro gotovo onoj koja se trenutačno isplaćuje u Srbiji.

Također, prema podacima Eurostata iz 2019. udio minimalne plaće u prosječnoj plaći u Europi kretao se od 38,5 posto u Estoniji do 55,5 posto u Albaniji. U FBiH je taj udio 2019., s uključenim neoporezivim naknadama, iznosio 46,1 posto, što odgovara europskom prosjeku.

Vlast smatra da je iznos najniže plaće u FBiH već sada u skladu s državama slične razvijenosti i produktvinosti, pa treba biti vrlo oprezan oko utvrđivanja nove visine minimalne plaće.

Komentirajte prvi

New Report

Close