Obavijestili svoje kupce da od studenoga prestaju isporučivati ​​prirodni plin i otkazuju ugovor o opskrbi

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2022. u 10:19
Opskrbljivači su suočeni s velikim poskupljenjem plina na burzi i vladinim ograničenjem cijena/Pixabay

Odluče li prestati s radom, to će učiniti postupno, a kupce će na vrijeme obavijestiti o namjeri kako bi imali dovoljno vremena za promjenu dobavljača.

Pojedine tvrtke u Sloveniji, poput Domplana u Kranju i Komunale u Velenju, prestat će isporučivati prirodni plin zbog njegovih visokih cijena na burzi i općih troškova energije. Vlada je sredinom kolovoza objavila Uredbu o utvrđivanju cijena plina iz plinskog sustava kojom su cijene ograničene.

U međuvremenu, dobavljači prirodnog plina uskladili su svoje cijene s vladinom uredbom prema kojoj cijena kilovatsata prirodnog plina može biti najviše 0,073 eura. Kranjska tvrtka Domplan krajem prošlog tjedna obavijestila je svoje kupce da od studenoga prestaje isporučivati ​​prirodni plin i otkazuje ugovor o opskrbi za sve svoje kupce, piše Dnevnik.

Tvrtka ostaje operator distribucijskog sustava prirodnog plina na području Kranja, Nakle i Šenčura. Domplan je mali privatni opskrbljivač koji se bavi opskrbom prirodnim plinom od 1992. godine.

“Uprava tvrtke na temelju financijske analize procjenjuje da ne može riskirati zbog regulacije cijena”, objasnio je Saša Krč, direktor Domplana, dodajući da je to povezano s razvojem energetske krize i nedefiniranom situacijom oko naknade štete dobavljačima.

Još u kolovozu je iz sličnih razloga i Komunalno poduzeće Velenje najavilo obustavu isporuke prirodnog plina od 1. listopada, a o tome razmišlja i Energetika Celje, ako država ne pokrije gubitak prihoda zbog ograničenja cijena.

Kako su za agenciju STA rekli iz Energetike Celje, jedna od mogućnosti je i odustajanje od djelatnosti opskrbe plinom. Odluče li prestati s radom, to će učiniti postupno, a kupce će na vrijeme obavijestiti o namjeri kako bi imali dovoljno vremena za promjenu dobavljača.

Naveli su i da, u skladu sa Zakonom o kontroli cijena, očekuju da vlada odredi primjerenu naknadu jer će im ta mjera nanijeti značajnu štetu. Ključno je, međutim, da naknada stigne na vrijeme, jer će se u protivnom s početkom sezone grijanja suočiti s vrlo lošim poslovnim rezultatom i velikim problemima s likvidnošću.

Komentirajte prvi

New Report

Close