Tvornicama dezinficijensa u Srbiji i BiH ponestat će uvoznih sirovina

Autor: Poslovni dnevnik , 22. ožujak 2020. u 22:00
Svi zaposleni u proizvodnji sredstava za dezinfekciju rade u smjenama ne bi li zadovoljili velike potrebe građana/GettyImages

Kompanija Sani-Hem iz Novog Sada, ovih dana tri puta je povećala svoju proizvodnju, na 15.000 litara dnevno.

Pandemija koronavirusa u prvi plan stavila je pojačanu zaštitu i higijenu, što je potaknulo proizvodnju dezinficijensa u zemljama regije. Jedan od vodećih proizvođača na srpskom tržištu, kompanija Sani-Hem iz Novog Sada, ovih dana tri puta je povećala svoju proizvodnju, ali im ponestaje sirovina, rekao je za eKapiju Lazar Bulut, tehnički direktor Sani-Hema.

“Prije ove krize proizvodili smo 5000 litara dezinficijensa dnevno, a sada proizvodimo 15.000 litara dnevno”, ističe Bulut i dodaje da su im proizvodni kapaciteti potpuno zaposleni.Prema njegovim rečima, najviše se traže sredstva za dezinfekciju ruku i površina. On dodaje da su problem sirovine. “Ne znamo koliko ćemo imati sirovina za proizvodnju. Sirovine se uvoze i pitanje je hoće li moći prijeći granicu”, kaže Bulut.
U Srbiji sirovina za proizvodnju dezinficijensa nema. Uvoze se iz Španjolske, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Kine, što su sve područja pogođena koronavirusom. Usto, proizvođačima dezinficijensa zabranjen je izvoz.

Radi se i prekovremeno

Bulut objašnjava da je Sani-Hem prije ove krize proizvode izvozio u BiH, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, a da su ove godine počeli izvoz i na tržišta Njemačke i Slovačke, ali da je to sada stalo.

Na pitanje očekuje li nekakvu pomoć države Bulut odgovara da ne očekuje ništa. U pogonima Tehnohemije na Vilinim vodama u Beogradu, također se proizvode sredstva za dezinfekciju ruku i površina. Miloš Arsenijević, glavni direktor kompanije, kaže da svi zaposleni rade u smjenama ne bi li zadovoljili velike potrebe građana.

5000

litara dezinficijensa dnevno proizvodila je kompanija Sani Hema prije pandemije

Dragana Glušac, savjetnica za kemikalije i tehnolog u Tehnohemiji, kaže da zaposleni u kompaniji rade prekovremeno i da, osim osnovnog asortimana, proizvode razblaženi jednopostotni rastvor natrij-hipoklorita.

“Sve svjetske zdravstvene organizacije preporučuju baš to sredstvo za dezinfekciju površina, pribora, objekata i materijala”, rekla je Glušac. Prema njenim riječima, tvornica ima problema s nedostatkom sirovina za proizvodnju asepsola, jer su ih dobivali iz Španjolske, a sada je to jako otežano.

Kamioni pod pratnjom

U Bosni i Hercegovini farmaceutska kompanija Bosnalijek iz Sarajeva radi punim kapacitetom, a radnici čine sve što mogu da osiguraju neometanu opskrbu tržišta u BiH, priopćeno je iz Bosnalijeka.
Iz kompanije kažu kako je zbog povećane potražnje pokrenuta i dodatna proizvodnja dezinfekcijskih sredstava, te da Bosnalijek isporučuje znatno veće količine tih proizvoda nego prije pojave virusa COVID-19.

Ističu da je nužan preduvjet za nastavak proizvodnje osiguranje neometane opskrbe sirovinama, a značajan dio repromaterijala mora se uvoziti.
“Pozivamo sve nadležne institucije u BiH, da u suradnji s vlastima drugih država, hitno reagiraju kako bi se osigurao neometan prijevoz naših roba, posebno različitih vrsta repromaterijala”, dodaje se u priopćenju kompanije.

U petak je kamion Bosnalijeka s nužnim sastojkom za proizvodnju dezinfekcijskih sredstava stigao u BiH, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH. Kamion je odblokiran u Mađarskoj i pod policijskom pratnjom, preko Hrvatske, stigao je u BiH

Komentirajte prvi

New Report

Close