Traže kupce za zemljišta s izvorima vode, a nude se čak i geotermalna jezera

Autor: Poslovni dnevnik , 17. siječanj 2022. u 08:00
Svi izvori vode u vlasništvu su države/Shutterstock

U Srbije se pojavljuje sve veći broj oglasa za prodaju imanja s prirodnom vodom, pogodna za izgradnju turističkih naselja i bavljenje poljoprivredom, a zaintereseranih kupaca ne manjka.

U Srbije se pojavljuje sve veći broj oglasa za prodaju imanja s prirodnom vodom, pogodna za izgradnju turističkih naselja i bavljenje poljoprivredom, a zaintereseranih kupaca ne manjka

Srbija je s više od 400 izvora među prvih pedeset zemalja na svijetu koje imaju velike zalihe pitke vode. Zbog toga, možda nije neobično da se u toj zemlji pojavljuje sve veći broj oglasa u kojima se na prodaju nude zemljišta s izvorima vode, piše portal eKapija.

U oglasnicima se nude imanja koja su pogodna za izgradnju turističkih naselja i bavljenje poljoprivredom, a cijene se kreću od nekoliko desetaka tisuća eura do više od milijuna. Potražnja je, kažu prodavači, velika.

Gradit će se bazeni
No svi izvori vode u vlasništvu su države, bez obzira nalaze li se na privatnom zemljištu, a za eksploataciju nužna je vodna dozvola.

Na 30 kilometara od Kopaonika, u blizini Jošaničke banje, prodaje se zemljište od 22 hektara, s dva izvora pitke vode, po cijeni od 1,1 milijun eura.

Ana Trifunović, prodajna agentica, kaže da ima zainteresiranih kupaca jer je zemljište namijenjeno za izgradnju turističkih naselja i etno sela, a u blizini je i skijalište.

Na Zlatiboru, u blizini Zlatiborskih konaka, prodaje se 13 ari zemljišta za 5000 eura po aru, s prirodnim izvorima mineralne vode. Vlasnica kaže da cijelo brdo na kojem se nalazi zemljište ima izvore vode.

Prema njenim riječima, već je prodano 37 ari u sklopu zemljišta, a kupac ima namjeru izgraditi bazene i terene za tenis. A na planini Maljen, ispod Divčibara, Draško Cicović prodaje za 40.000 eura zemljište od 3,7 hektara, s dva izvora vode.

Također, u blizini Pirota, nudi se šumsko zemljište s prirodnim izvorima čiste vode, po cijeni od 340.000 eura. Gordana Milošević, prodajna agentica, kaže da na zemljištu od 75,3 ara ima šest izvora vode za koju su vlasnici platili analizu i pokazalo se da je izuzetno zdrava.

Isto tako, u selu Boćevica kod Grdelice, vlasnik prodaje hrastovu šumu površine 194,5 ara u kojoj postoji izvor kemijski ispravne vode, a sve bi dao za oko 10.000 eura.

“Zasad imam ponudu za dio zemljišta, onaj s izvorom, želi ga kupac iz Bujanovca, ali želi obaviti analizu vode”, kaže vlasnik zemljišta.

Ima i slučajeva da se prodaju samo izvori, tako Vlastimir Ilić, koji živi u Austriji, prodaje izvor vode kod Šapca. Kako piše u oglasu, voda je odlična za flaširanje ili proizvodnju sokova, a cijena je po dogovoru.

“Jedna tvornica je punih 12 godina koristila taj izvor bez moje dozvole. Onaj tko je bude koristio može tražiti vodnu dozvolu”, rekao je Ilić za eKapiju.

Na prodaju se nude i zemljišta ne samo s pitkom, već i s geotermalnom vodom.

Prodaje jer ne želi raditi
Jedan je od najzanimljivijih oglasa, kada je riječ o geotermalnim vodama, onaj s Lekinim salašem, kojeg vlasnik prodaje jer više nema namjeru raditi.

Taj salaš je specifičan jer uključuje i dva jezera bogata riječnom ribom, koje napaja 292 metara dubok izvor vode s temperaturom od 25,5 stupnjeva. Salaš se prostire na 3,5 hektara pokraj Save, blizu Srijemske Mitrovice, obuhvaća i dvije kuće, štalu, sušionicu i restoran, a vlasnik ga prodaje za 650.000 eura.

Vlasnik ističe da je jedan od rijetkih u Srbiji koji ima jezera u privatnom vlasništvu, i dodaje da zasad ima tridesetak zainteresiranih kupaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close