Tjestenina u BiH već skuplja, ali cijene će još rasti

Autor: Poslovni dnevnik , 07. prosinac 2021. u 22:00
Foto: SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL

Iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da velik broj potrošača koristi tjesteninu svakodnevno i kada ona poskupi to u paketu osnovnih prehrambenih proizvoda čini veliku stavku.

Zbog manjka durum pšenice, ali i visokih cijena na svjetskim tržištima, u BiH trgovinama došlo je do porasta cijene tjestenine, kažu proizvođači, dok iz udruženja za zaštitu potrošača ističu da je to još jedan udar na džep građana jer ih velik dio koristi tjesteninu za prehranu.

Dragan Vučić, izvršni direktor za prodaju i izvoz u tvrtki Klas iz Sarajeva, u razgovoru za Nezavisne novine, ističe da je jako teško nabaviti durum pšenicu koja se koristi za tjesteninu.

Prema njegovim riječima, na svjetskom tržištu cijene durum pšenice rastu jer je nema dovoljno.

Pšenica je na međunarodnom tržištu poskupjela zbog slabe žetve, tako da je većina proizvođača prisiljena podizati cijene. Zbog ekstremnih vrućina i suše podbacila je žetva u Kanadi, kao i u Italiji i Mađarskoj.

“Klas ima svoju tjesteninu, cijena je već porasla za nekih 10 do 12 posto, a i sigurno je da će i dalje rasti za 10 posto”, rekao je Vučić.

Iz tvrtke Kruna-produkt iz Prnjavora, koje se bavi proizvodnjom tjestenine i oblatna, ističu da još nisu povećali cijenu tjestenine jer imaju zalihe sirovine.

Iz udruženja za zaštitu potrošača kažu da velik broj potrošača koristi tjesteninu svakodnevno i kada ona poskupi to u paketu osnovnih prehrambenih proizvoda čini veliku stavku.

Prema riječima Murise Marić, izvršne direktorice Udruženja građana DON Prijedor, jedan od većih problema je što BiH uvozi velik dio proizvoda, što diktira cijene.

“Došlo je do veće cijene pšenice u svijetu što utječe na našu proizvodnju i maloprodaju”, objasnila je Marić.

Da su veće cijene tjestenine neopravdane, smatra Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

“Može doći da većih prijevara potrošača jer je sigurno malo BiH proizvođača koji koriste durum pšenicu za proizvodnju tjestenine, već koriste običnu pšenicu”, rekla je Bulić.

Komentirajte prvi

New Report

Close