Svim mladim bračnim parovima vlada će moći izgraditi kuću

Autor: Poslovni dnevnik , 13. rujan 2021. u 12:02
Proširen je program stambenog zbrinjavanja /D. Jaramaz/PIXSELL

Ministarstvo obitelji, omladine i sporta tako je stavilo izvan snage pravilnik iz prošle godine koji regulira to područje i donijelo novi, kojim je program proširen.

Vlada Republike Srpske proširila je program stambenog zbrinjavanja na sve mlade bračne parove i samohrane roditelje u tom BiH entitetu, doznaje portal Capital.

Prije godinu dana vlast u RS obećala je da će graditi kuće samo onima koji žive u selima i u ruralnim područjima, ali je očito shvatila da mladi iz cijele Republike Srpske odlaze, pa se odlučila da svima pruži priliku da se natječu za stan, navodi portal.

Ministarstvo obitelji, omladine i sporta tako je stavilo izvan snage pravilnik iz prošle godine koji regulira to područje i donijelo novi, kojim je program proširen. Uvjeti se nisu mijenjali.

Potrebno je da jedan od supružnika nije stariji od 35 godina, da ima zemlju za gradnju kuće i nema riješeno stambeno pitanje. Za samohrane roditelje nema ograničenja kada je riječ o godinama.Ako im vlada izgradi kuću moraju se obvezati da će u njoj živjeti najmanje deset godina. U suprotnom, ako se odluče napustiti je ili prodati, morat će vratiti uloženi novac.

Izbor korisnika ovog projekta obavit će se putem natječaja, a na temelju rang liste. Zahtjevi će biti bodovani, ovisno o godinama, broju djece i mjestu prebivališta.

Točnije, što je stupanj razvijenosti neke općine manji, to je šansa za kandidata veća, objašnjava portal.

“Ako dva ili više kandidata ostvare jednak broj bodova prednost se daje kandidatu iz manje razvijene jedinice lokalne samouprave”, navodi se u novom pravilniku.

Međutim, i dalje nije poznato kada će taj natječaj uopće biti objavljen i koliko vlast namjerava potrošiti novca za gradnju kuća mldim bračnim parovima.

Sonja Davidović, resorna ministrica, u listopadu prošle godine prvo je tvrdila kako će natječaj biti raspisan, da bi potom, nekoliko mjeseci kasnije, stiglo priznanje da se cijeli program odgađa zbog pandemije.

Vlada Republike Srpske nije potpuno sigurna kako provesti taj program čiji je cilj da se spriječi daljnje iseljavanje stanovništva.

To je, na svoj način, potvrdio i predsjednik RS Radovan Višković prilikom zasjedanja Narodne skupštine RS krajem ožujka ove godine kada je rekao kako se osim gradnje novih kuća, planira i kupovina objekata u kojima nitko ne stanuje.

Komentirajte prvi

New Report

Close