Poslovni slom: Državna tvrtka pred stečajem, dugovi veći od 20 milijuna eura

Autor: Poslovni.hr , 13. studeni 2020. u 07:30
foto: pixabay

U javnom poduzeću zaposleno je oko 5000 radnika, nekoliko tisuća više od stvarnih potreba.

Državna kompanija Šume Republike Srpske našla se pred poslovnim slomom i ako joj se u najkraćem roku ne omogući milijunsko zaduženje doći će do prekida proizvodnje i izmirenja obveza prema proračunu, radnicima i poslovnim partnerima, upozoravaju iz Uprave javnog poduzeća.

U informaciji o utjecaju koronavirusa na poslovanje kompanije, u koju je portal Capital.ba imao uvid, navodi se da Šume Republike Srpske, zaključno s rujnom ove godine, duguju 41 milijun maraka (više od 20 mil. eura) i uglavnom su sve te obveze neodgodive.

Svi žele svoj novac

Dobavljačima se duguje gotovo 19 milijuna maraka (oko 9,7 mil. eura), državi za poreze i doprinose 13,3 milijuna KM, a lokalnim zajednicama 9,5 milijuna KM. U vrijeme krize prouzročene pandemijom svi žele svoj novac te je pritisak na javno poduzeće velik. U travnju ove godine Capital je otkrio da je u planu kreditno zaduženje od 22 milijuna KM, koje još nije realizirano. Sada je u planu novo zaduženje od 12 milijuna KM, a hoće li se pronaći zajmodavac bit će poznato do kraja mjeseca kada istječe rok za dostavljanje ponuda. “Poduzeće mora pronaći mogućnost da izmiri obveze prema svim dobavljačima kako ne bi došlo do prekida procesa proizvodnje u sljedećem razdoblju, i zbog tih razloga se odlučilo kreditno zadužiti”, navodi se u informaciji koju je potpisao direktor Slaven Gojković. Strategija Šuma Republike Srpske od početka pandemije bila je da se dobavljačima ne obustavlja isporuka sirovine, čak i kada je nisu mogli platiti. To bi ih na kraju moglo skupo stajati, navodi Capital. Naime, sirovina je isporučena, a priljev na računu bio je sve manji. Od 5,7 milijuna KM, koliko se od drvoprerađivača tražilo početkom ožujka ove godine, taj dug je do sredine listopada narastao na 13,6 milijuna maraka. S druge strane, veliki kupci poput teslićke Destilacije i tvrtke RS Silicon iz Mrkonjić Grada obustavili su proizvodnju pa je potražnja za sirovinom bila vrlo mala.

“Problem je u tome što je tekući priljev manji zbog neredovitog izmirenja obveza od strane naših kupaca te poduzeće više nije u mogućnosti redovno izmiriti obveze prema dobavljačima, kao i druge obveze”, navode u Šumama Republike Srpske. Stanje na tržištu pokazuju podaci Vanjskotrgovinske komore BiH prema kojima je izvoz drvne industrije u devet mjeseci ove godine pao za oko 62,5 milijuna KM u odnosu na isto razdoblje lani.

Plaće kasne dva mjeseca

U sklopu natječajne dokumentacije za kreditno zaduženje objavljen je i izvještaj revizora za prošlu godinu iz kojeg bankari mogu steći pravu sliku o stanju u kompaniji – koja im se neće svidjeti, objašnjava portal. U izvještaju se potvrđuje da javno poduzeće obveze prema radnicima i dobavljačima ne izmiruje na vrijeme i u skladu sa zakonom. “Tijekom 2019. godine kod određenih organizacijskih dijelova poduzeća neto osobne plaće zaposlenicima isplaćivane su sa zakašnjenjem od prosječno dva mjeseca. Isplata doprinosa za socijalno osiguranje kasnila je i po sedam mjeseci. Prema odredbama Zakona o porezu na dohodak, taj porez se plaća u trenutku isplate svakog pojedinačnog dohotka, dok se prema odredbama Zakona o doprinosima, doprinosi socijalnog osiguranja zaposlenika plaćaju u trenutku isplate neto osobnih primanja, odnosno najkasnije dva mjeseca od isteka mjeseca za koji se doprinosi obračunavaju”, upozorili su revizori.

9,7 milijuna

eura dužne su Šume Republike Srpske dobavljačima

Sve ono što se Šumama događa danas, revizori su najavili u svom izvještaju. “Javno poduzeće može biti sučeljeno s problemom likvidnosti, odnosno neće moći na vrijeme izmiriti svoje kratkoročne obveze prema dobavljačima, vjerovnicimaa i kreditorima”, stoji u izvještaju.

Šume Republike Srpske su za 2019. godinu prijavile dobit od 5,5 milijuna maraka, što je za oko 25 posto slabiji rezultat nego 2018. godine kada je prikazana dobit od 7,7 milijuna maraka. U kompaniji je zaposleno oko 5000 osoba, ili nekoliko tisuća više od stvarnih potreba kompanije.

Komentirajte prvi

New Report

Close