Struju iz obnovljivih izvora prodavat će na dražbama

Autor: Poslovni dnevnik , 30. ožujak 2021. u 22:00
Cilj je Srbije da do 2040. godine najmanje 40% energije dolazi iz obnovljivih izvora/Shutterstock

Uprava za energetsku učinkovitost bit će osnovana najkasnije do lipnja i imat će oko 15 milijuna eura za smanjenje potrošnje energije u srpskim kućanstvima.

Ako se računaju i velike hidroelektrane, u Srbiji 27% proizvodnje struje čine obnovljivi izvori energije, ali bez njih to je samo 4 do 5 posto. To bi trebao promijeni novi Zakon o obnovljivim izvorima energije, čiji je prijedlog usvojila vlada.

Zorana Mihajlović, ministrica rudarstva i energetike, ranije je izjavila kako je cilj Srbije da do 2040. godine najmanje 40% energije dolazi iz obnovljivih izvora, piše portal eKapija.

“Ovaj zakon otvara put prema novom investicijskom ciklusu i izgradnji novih objekata iz svih područja obnovljivih izvora. Zakon proglašava obnovljive izvore energije javnim interesom Srbije, što je važno za zaštitu okoliša i zdravlje građana”, rekla je Danijela Isailović, menadžerica udruge Održivi izvori energije Srbije.

Novim zakonom jamči se stabilnost poticajnih mjera, a uvode se tržišne premije koje će proizvođače koji koriste obnovljive izvore izložiti utjecaju tržišta i konkurenciji. To će dovesti do manjih troškova za građane i gospodarstvo u odnosu na troškove postojećeg sustava poticaja utemeljenog na feed-in tarifama.

“Feed-in tarife znače da koliko god proizvedete struje država vam plati nakon što pustite tu energiju u mrežu.

Umjesto toga, bit će uvedene dražbe koje danas postoje svugdje u svijetu, što znači da će postojati konkurencija i između onih koji proizvode energiju iz obnovljivih izvora”, objasnila je Mihajlović.

Kao prednost dražbi navodi se pad cijene električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora, jer niže cijene dovode do manje naknade koje plaćaju građani i gospodarstvo.

Također, novi zakon propisuje da kućanstva i industrija mogu postati kupci-proizvođači, a građani mogu osnivati zajednice za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora energije. Kućanstva i industrija mogu instalirati svoje objekte za vlastite potrebe, a višak energije mogu isporučiti u mrežu ili uskladištiti radi kasnijeg korištenja.

Novost je također osnivanje velikog fonda za energetsku učinkovitost. Kako je ranije najavljeno, Uprava za energetsku učinkovitost bit će osnovana najkasnije do lipnja i imat će na raspolaganju fond od oko 15 milijuna eura namijenjenih povećanju energetske učinkovitosti u srpskim kućanstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close