Struja će vjerojatno poskupjeti nakon parlamentarnih izbora 3. travnja

Autor: Poslovni dnevnik , 20. veljača 2022. u 22:00
Srpske termoelektrane duže od dva mjeseca ne proizvode dovoljno električne energije, zato se ona uvozi/Shutterstock

Elektroprivreda Srbije u zimskoj sezoni gubi tri do četiri milijuna eura dnevno zbog uvoza skupe struje koji iznosi 15 do 20 posto dnevne potrošnje, i to po cijenama od oko 220 eura po megavatsatu.

Elektroenergetski sektor ove zime u cijeloj Europi našao se u velikim problemima. Međutim, u većini zemalja, posebno u regiji, potrošači, prije svega kućanstva, zaštićeni su zbog odluka vlada da se cijene električne energije zamrznu ili da se država odrekne nameta i tako ublaži udarac na kućne proračune.

Države čekaju da prođe zima i da se smanji potrošnja električne energije, čekaju i da prođe kriza na tržištu plina pa da dopuste poskupljenje struje. A ona stižu, piše Danas.

Čekaju novog direktora
I Srbija je povukla određene poteze. Za studeni i prosinac prošle godine ograničena je cijena struje za gospodarstvo, a ta mjera produžena je do svibnja 2022. Elektroprivreda Srbije (EPS) ne može naplaćivati više od 75 eura po megavatsatu.

Kućanstva se već nalaze na zajamčenoj opskrbi i povećanje cijene struje mora odobriti Agencija za energetiku. Budući da je cijena struje u Srbiji političko pitanje, a EPS državna kompanija, nikakvo formalno zamrzavanje cijena nije bilo potrebno.

Jednostavno, EPS nije tražio poskupljenje. Stručnjaci podsjećaju da poskupljenje u Elektroprivredi Srbije nema tko niti zatražiti jer je zbog kolapsa sustava smijenjen Milorad Grčić, direktor kompanije, a novi još nije postavljen.

Upućeni smatraju da bi novi direktor morao tražiti poskupljenje struje, ali to će se vjerojatno dogoditi tek nakon parlamentarnih izbora koji se u Srbiji održavaju 3. travnja.

Željko Marković, stručnjak za energetiku u Deloitteu, kaže da bi EPS nakon izbora trebao zatražiti povećanje cijena.

“Prema mojim analizama, oni u gube zimskoj sezoni tri do četiri milijuna eura dnevno, prije svega zbog uvoza skupe struje”, objašnjava Marković, dodajući da se uvozi 15 do 20 posto dnevne potrošnje po cijenama od oko 220 eura po megavatsatu.

Prema podacima s burze struje Seepex, u siječnju je prosječna cijena iznosila 209,5 eura po megavatsatu za baznu potrošnju. Na većoj burzi, na kojoj se EPS također opskrbljuje, prosječne cijene u siječnju bile su oko 205 eura za megavatsat bazne i 232,4 eura za megavatsat vršne potrošnje.

Nenad Jovanović, konzultant za elektroenergetiku, smatra da je u Srbiji poskupljenje neizbježno i bez krize, zato što je cijena struje već niska.

Najskuplje je u Njemačkoj
“Naše termoelektrane više od dva mjeseca ne proizvode dovoljno električne energije. Imamo 4,4 gigavata instaliranog kapaciteta, termoelektrane ne mogu proizvesti više od tri gigavata, a uglavnom je to oko dva gigavata. Uvozimo između 800 megavata i jednog gigavata struje”, objašnjava Jovanović.

EPS sada gospodarstvu prodaje struju za 75 eura po megavatsatu, a kućanstvima za oko 57 eura, prema podacima Eurostata za drugo polugodište 2021. godine. Pretpostavke stručnjaka su da EPS proizvodnja jednog megavatsata stoji oko 40 pa čak i do 45 eura. S tom cijenom struje za kućanstva Srbija je gotovo najjeftinija u Europi, samo je Ukrajini jeftinija.

Ako se gleda krajnja cijena, s porezima i naknadama, prosječno srpsko kućanstvo lani je plaćalo 79 eura po megavatsatu, a Ukrajinci 48,5 eura. Najskuplju struju u Europi plaćaju Nijemci, čak 320 eura za megavatsat.

Komentirajte prvi

New Report

Close