Na tržištu Srbije sve je manje kvalitetnog meda, a sve više proizvoda sumnjivog porijekla i kvalitete, zbog čega se nadležne državne službe ne uspijevaju izboriti s krivotvoriteljima, piše Radio Slobodna Europa. “Krivotvorenje se najčešće radi tako što se u med dodaje šećerni sirup”, rekla je Dušanka Opsenica, profesorica na Kemijskom fakultetu u Beogradu. Ona je navela da se uzorci meda gotovo svakodnevno analiziraju, posebno u vrijeme pojačanih kontrola tržišta poput akcije veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede koja je u tijeku. “Prvi rezultati ukazuju na poražavajuće stanje. U nekim slučajevima, u bočicama s medom pronađeno je 60, pa i 70 posto šećernog sirupa. Ima uzoraka u kojima meda nema niti u tragovima”, rekla je Opsenica.
Slatko, ali nije med
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu