Srpski proizvođači struje iz obnovljivih izvora ostali bez poticaja

Autor: Poslovni dnevnik , 25. ožujak 2020. u 22:00
Ugovori potpisani s EPS-om propisuju da jedna ugovorna strana u slučaju više sile može odgoditi svoje obveze/SHUTTERSTOCK

Elektrane koje proizvode električnu energiju iz vjetra prihvatile su ponudu Elektroprivrede, ali joj se protive proizvođači bioplina.

Nakon što je vlada Srbije donijela odluku o obustavi isplate poticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i u visokoefikasnoj kogeneraciji, Udruženje Biogas Srbija priopćilo je da je Elektroprivreda Srbije (EPS) operaterima elektrana na bioplin dostavila ponudu, pozivajući se na izvanredno stanje primjenom instituta “više sile”, da moraju prihvatiti značajno smanjenje cijene za ispručenu električnu energiju pod prijetnjom isključenja s elektroenergetske mreže.

Naime, vlada Srbije donijela je prošlog petka takvu odluku, što je doznao portal Balkan Green Energy News iz nekoliko dobro obaviještenih izvora.

Stižu rate kredita

Sugovornici portala bliski vladi potvrdili su da je vlada doista donijela tu mjeru jer je nova situacija u skladu s članom 27. ugovora o otkupu struje koji sklapa Elektroprivreda Srbije s proizvođačima električne energije koji imaju status povlaštenih proizvođača.

Ugovor propisuje da jedna ugovorna strana u slučaju više sile može odgoditi svoje obveze.

Mjera je, kako se tvrdi, samo privremena i proizvođači struje će nastaviti dobivati poticaje po modelu utvrđenom u ugovorima čim se ukine izvanredno stanje. Kako doznaje eKapija, elektrane koje se bave proizvodnjom energije iz vjetra prihvatile su ponudu EPS-a, iako im na naplatu stižu rate kredita od međunarodnih financijskih institucija i banaka koje ne podliježu moratoriju Narodne banke Srbije.

3000

megavata snage iz vjetroelektrana žele dobivati investitori zainteresirani za ulaganje u Srbiju

Iz Udruženja Biogas, međutim, navode da “viša sila” sama po sebi nije i ne može biti razlog za neizvršavanje preuzetih ugovornih obveza, već navedena viša sila mora izravno prouzročiti nemogućnost ugovorne strane da ispuni svoju obvezu.

“U ovom slučaju, zbog uvođenja izvanrednog stanja nije došlo do nemogućnosti JP Elektroprivreda Srbije da ispuni svoju ugovornu obvezu iz Ugovora o otkupu električne energije, pa samim tim EPS ima obvezu da ispuni svoju ugovornu obvezu.

U situaciji kada bi se sve kompanije u Srbiji pozvale na višu silu i prestale ispunjavati svoje ugovorne obavze, nastao bi ekonomski kolaps”, navodi se u priopćenju Biogasa. Udruženje Biogas Srbija navodi i da su sve njihove članice, svjesne izvanredne situacije i odluke kojom je EPS odobrio potrošačima da u sljedeća tri meseca ne plaćaju račune.

Prijave na prijenosnu mrežu

“Sve naše članice ponudile su EPS-u da za vrijeme trajanja izvanrednog stanja i EPS ne plaća isporučenu električnu energiju bez smanjenja cijene i da se tako nastala obveza izmiri nakon prestanka izvanrednog stanja, što je EPS odbio”, navedeno je.

Biogas navodi i da priopćenjem želi apelirati na EPS da promijeni odluku. Naravno, upitno je kako će takva, kako se tvrdi, privremena mjera EPS-a, utjecati na investitore u obnovljive izvore, koji u Srbiji imaju velike planove.

Tako je još početkom ovog mjeseca Dragan Vlaisavljević, izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Elektroprivrede Srbije, na panelu Energetski pregled regije – perspektive razvoja, na Summitu energetike Trebinje – SET 2020., rekao da su trenutno investitori zainteresirani da u Srbiji izgrade vjetroparkove snage 3000 megavata.

Riječ je o projektima vjetroparkova koje su investitori prijavili za priključak na prijenosnu mrežu kod operatora prijenosnog sustava Elektromreže Srbije.

Komentirajte prvi

New Report

Close