Srpske kompanije zbog koronavirusa očekuju pad dobiti od 25%

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2020. u 22:00
Kad se pandemija zaustavi, 67 posto procjenjuje da treba šest mjeseci za povratak na staro poslovanje/SHUTTERSTOCK

Iako četvrtina članstva Komore ima gubitak do 40 posto, a neki i puno više, oko 63 posto članica ne očekuje poteškoće u pogledu redovitog plaćanja obveza.

Istraživanje Američke privredne komore u Srbiji o utjecaju pandemije koronavirusa na poslovanje pokazalo je da, iako 60 posto anketiranih kompanija ima poteškoće u poslovanju, zaposlenost planiraju zadržati na postojećoj razini. Kompanije očekuju pad profitabilnosti za 25 posto, investicija za 30 posto, ali većina (63 posto) ne očekuje probleme s likvidnošću.

Najveći uzrok pada poslovne aktivnosti, 68 posto ispitanika nalazi u smanjivanju potražnje za proizvodima i uslugama, što je posebno vidljivo u sektoru turizma i ugostiteljstva, saobraćaja i nekretnina, ali i auto-industriji i industriji trajnih potrošnih dobara, dok se i u industriji robe široke potrošnje naziru negativni trendovi.

Oporavak u obliku slova ‘u’

Pad prihoda u ožujku i travnju 2020. u odnosu na 2019. za 20 posto ostvarilo je 30 do 56 posto kompanija, dok je četvrtina članstva Komore imala gubitak do 40 posto.

U kategoriju najpogođenijih, koji gubitke mjere i s više od 80 posto, spadaju ugostitelji, prijevoznici, kao i vlasnici trgovačkih centara.

Nemogućnost naplate potraživanja u zemlji od privatnih firmi ima ili očekuje 42 posto ispitanih kompanija, posebno u oblasti pružanja pravnih i konzultantskih usluga, ali i u sektoru robe široke potrošnje (naročito su izražena kašnjenja od strane malih poduzeća).

S druge strane, 63 posto kompanija ne očekuje nikakve teškoće u pogledu plaćanja svojih obaveza.

Kada je riječ o prognozama oporavka, više od polovine kompanija (55 posto) smatra da će oporavak ekonomije biti postepen i imati oblik slova ‘u’, dok zbog očekivanja drugog talasa zdravstvene krize, 22 posto ispitanika prognozira oporavak u obliku slova ‘w’.

Smanjivanje administracije

Ako se pandemija koronavirusa zaustavi odmah, 67 posto procjenjuje da je potrebno najviše šest mjeseci za povratak na uobičajen nivo poslovanja.

Predsjednik Američke privredne komore Zoran Petrović kaže da, iako privreda bilježi znatan pad prihoda, primjetan je veći optimizam u očekivanjima u usporedbi s rezultatima istraživanja koje je sprovedeno početkom ožujka. Tada je 42 posto članica očekivalo dodatne negativne efekte, dok je u novoj anketi taj postotak pao na 25 posto.

“Zahvaljujemo se vladi Republike Srbije što je u donijete mjere direktno uključila prijedloge koji su došli iz privrede i Američke privredne komore.

Država je privredi dala prvu injekciju pomoći, ali do vraćanja na pretkriznu razinu, naročito posebno pogođenih industrija poput hotelijerstva i saobraćaja, potrebno je razmatrati i određene sektorske pakete”, rekao je Petrović, a citira se u priopćenju Američke privredne komore.

90

posto anketiranih srpskih hotelijera prije 2023. ne očekuje oporavak sektora na uobičajenu razinu

Petrović je dodao da u narednom periodu snažan fokus mora ostati na smanjivanju svih, pogotovo administrativnih troškova poslovanja, kao i na povećanju stupnja digitalizacije svih servisa i procesa države.

Najbolje rangirane mjere vlade među kompanijama su odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade (41 posto), direktna pomoć za mala i srednja poduzeća (40 posto) i odlaganje plaćanja poreza na dobit pravnih lica (23 posto).

Američka privredna komora ukazuje da je potreban drugi val mjera namijenjen posebno pogođenim sektorima – turizmu (posebno hotelskoj industriji) i saobraćaju.

Također smatraju da treba razmotriti i mjere za pomoć građevinskoj industriji i sektoru prometa nepokretnosti.

Gubici posebno pogođenih sektora, na primer hotelijerstva, u ovoj godini u odnosu na prošlu godinu, više su od 90 posto, a oporavak na pretkrizni nivo se ne očekuje prije 2023.

Komentirajte prvi

New Report

Close