Srbija planira osam centara za gospodarenje otpadom

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2022. u 22:00
U ožujku će se raspisati međunarodni natječaji kako bi se izabrali izvođači radova /Shutterstock

Proračun Ministarstva zaštite okoliša za 2022. izuzetno je velik, te će se realizirati veći broj projekata koji će poboljšati kvalitetu vode, zraka i zemljišta.

Irena Vujović, srpska ministrica zaštite okoliša, izjavila je da su prošle godine pokrenute značajne kapitalne zelene investicije i da će se u 2022. još više ulagati u Zelenu agendu i projekte koji će poboljšati kvalitetu vode, zraka i zemljišta u Srbiji.

Ministrica je za Tanjug objasnila da su 2021. pokrenuti važni projekti na koje se čekalo 50 godina.

“Izuzetno je značajno to što imamo spremne projekte, proračun Ministarstva zaštite okoliša za 2022. izuzetno je velik, tako da će se realizirati brojni zeleni projekti”, najavila je Vujović.

Pepeo za cestogradnju
Prema njenim riječima, ministarstvo ove godine raspolaže sa 15,4 milijarde dinara (oko 127 mil. eura) za ekološke projekte. Također, a osigurano je i 9 milijardi dinara (oko 74 mil. eura) kredita od Europske banka za obnovu i razvoj, Francuske razvojne agencije i Savjeta Europe.

Govoreći o čišćenju otpada, Vujović je istaknula važnost projekta kojim je u 2021. očišćeno 5000 tona tzv. povijesnog otpada. Taj po zdravlje štetan otpad nastao je u tvornicama koje su u stečaju od 2000-ih godina, u nekima od njih bio je skladišten prema propisima, dok je na drugim mjestima bio rasut po postrojenjima.

U tijeku je čišćenje na tri nove lokacije, a nastavit će se i u sljedeće dvije godine. Od tog opasnog otpada očišćene su tvornice Prva Petoletka, Hins u Novom Sadu, Svetlost iz Bujanovca, kao i pogoni u Nišu i Rakovici.

500

električnih i hibridnih automobila kupljeno je lani u Srbiji uz pomoć državnih subvencija

Kada je riječ o najvećim projektima u 2021. godini, Vujović je rekla da je to zamjena kotlova toplane u Kragujevcu. Na gradskoj toplani zamijenjeni su kotlovi koji će biti priključeni na plin i uskoro u sklopu tog projekta počinje čišćenje 40.000 tona pepela.

Deponij će biti zatvoren, a pepeo će se iskoristiti za izgradnju cesta. Taj projekt, prema njenim riječima, vrijedan je 18 milijuna eura i financiran je iz kreditom Europske banke za obnovu i razvoj i Francuske razvojne agencije.

Kada je riječ o onečišćenju zraka, ono je znatno smanjeno zahvaljujući subvencijama ministarstva za zamjenu kotlova i individualnih ložišta u Srbiji. Ministrica je istaknula kako je značajno da se ulaže u općine kao što su Valjevo, Novi Pazar i Kosjerić, gdje je razina onečišćenja zraka visoka.

“Lani je zamijenjeno više od 800 kućnih ložišta. U više od 40 gradova zamijenjene su kotlovnice, a u nekim gradovima mijenjali smo ih u gradskim toplanama, npr. u Smederevu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Valjevu i Kosjeriću, dok su u više od 30 općina zamijenjeni kotlovi u školama, ambulantama, domovima kulture i sportskim dvoranama”, rekla je Vujović.

Smanjenju onečišćenja zraka pomoglo je i subvencioniranje kupovine električnih vozila te su kompanije i građani nabavili više od 500 električnih i hibridnih automobila.

Prerada otpadnih voda
Kada je riječ o projektima kojima su obuhvaćene vode, ministrica je rekla da je postavljeno 26 postrojenja za preradu otpadnih voda i da će regionalni centri unaprijediti sustav pročišćavanja voda. Najavila je i da je za sljedeću godinu planirana izgradnja regionalnih centara za preradu otpada u Srbiji.

“Prije nekoliko dana potpisali smo ugovore za osam suvremenih regionalnih centara za gospodarenje otpadom, a prva četiri će u ožujku biti na međunarodnim natječajima, kako bi se izabrali izvođači radova te pokrenula izgradnja”, izjavila je Vujović.

Dodala je da su prve četiri regije u kojima će biti izgađeni centri za preradu otpada Valjevo, Sombor, Nova Varoš i Duboko pokraj Užica.

Komentirajte prvi

New Report

Close