Planiraju postaviti nadzorne kamere koje prepoznaju lice: “Može se doznati sve o kretanju pojedine osobe”

Autor: Poslovni dnevnik , 12. veljača 2021. u 13:42
Kamere koje će bilježiti kretanje prolaznika bit će postavljene na 800 lokacija u Beogradu/Shutterstock

Realizacija razvoja pametnih gradova počela je u Beogradu 2019., a do kraja 2021. bit će instalirano više od 1000 kamera koje mogu prepoznati osobe.

Novi summit Kine i zemalja središnje i istočne Europe održan je online 9. veljače. Uz ostalo, razmatrane su zajedničke aktivnosti u području znanosti i tehnologije, poput razvoja tzv. pametnih gradova, piše Radio Slobodna Europa (RSE). “Srbija i Crna Gora spremne su uspostaviti centre pametnih gradova u sklopu suradnje s Kinom”, objavljeno je u Kini o rezultatima summita.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, izjavio je kako je od strateškog interesa za njegovu zemlju da ima centre za kineske pametne gradove.

Pametni gradovi su projekt kineske vlade koji se temelji na širokoj upotrebi informatičkih i telekomunikacijskih tehnologija kojima se bilježe, analiziraju i povezuju sve ključne informacije o funkcioniranju jednog grada.

Tako su dio sustava senzori koji navode vozače na mjesto za parkiranje, daljinsko utvrđivanje kvara na vodovodu ili sustavi koji očitavaju potrošnju energije.

Ugrožavanje privatnosti

Pametni gradovi, međutim, uključuju i kontroverzni sustav javne sigurnosti koji predviđa nadzor uz kamere za prepoznavanje lica. Kina, navodno, ima gotovo 800 pilot programa pametnih gradova koji su već započeli ili se planiraju.

No zapadne zemlje i SAD kritiziraju taj projekt zato što se u njemu koriste invazivne tehnologije kompanija poput kineskog Huaweija, jednog od najvećih svjetskih proizvođača pametnih telefona i mrežne opreme.

U jednom izvješću američkom Kongresu navodi se da se tehnologije koje prikupljaju i sintetiziraju velike količine podataka iz svakodnevnog života ljudi u realnom vremenu mogu lako primijeniti i na način koji ugrožava osobnu privatnost ili nacionalnu sigurnost.

Prema izvješću Instituta Europske unije za sigurnosne studije, kriza izazvana pandemijom koronavirusa ubrzala je kinesko testiranje tehnologija i opreme namijenjene pametnim gradovima, kao što su dronovi, roboti, aplikacije za praćenje, kamere i slično.

SAD su Huaweiju 2019. uvele sankcije jer navodno predstavlja sigurnosnu prijetnju zbog veza s kineskom vladom. U Europi Velika Britanija je najavila da će dodatno preispitati ugovorenu saradnju s Huaweijem oko 5G mreže, a ponudu te kompanije odbacila je i Švedska.

Prema ranijim izjavama dužnosnika Srbije, te sporazumima koji su potpisani, upravo je Huawei naveden kao ključni partner Srbije za budući razvoj 5G mreže, ali i pametnih gradova. U sklopu suradnje s Huaweijem Srbija je 2017. potpisala Memorandum o strateškom partnerstvu u razvoju širokopojasnog interneta, a dvije godine kasnije i Memorandum za razvoj projekta pametnih gradova.

Realizacija razvoja pametnih gradova počela je u Beogradu 2019., a predviđa da će do kraja ove godine na 800 lokacija biti instalirano više od 1000 kamera opremljenih tehnologijom za prepoznavanje lica. Kamere je od Huaweija kupio MUP Srbije. Iako su mnoge već instalirane, MUP je priopćio da sustav još nije proradio.

No kako kaže Andrej Petrovski iz nevladine zaklade SHARE, rizici su jako veliki zato što prvi put u Europi imamo grad koji implementira sustav za masovni biometrijski nadzor.

Potreban je novi zakon

“Može se doznati sve o kretanju pojedine osobe ili s kim se sastaje, ali također i tko je bio na nekom prosvjedu”, navodi Petrovski.

Milan Marinović, srpski povjerenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o osobi, izjavio je za agenciju Beta da je prije uvođenja kamera koje prepoznaju lice potrebno donošenje Zakona o obradi biometrijskih podataka ili o video nadzoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close