Slovenija posljednja u regiji otvara skijališta: Posjetitelji će morati imati jedan dokument

Autor: Poslovni dnevnik , 22. siječanj 2021. u 12:23
Foto: Patrick van Katwijk/DPA/PIXSELL

U devet od 12 regija slovenskih regija, onima s boljom epidemiološkom slikom, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronavirus.

Zahvaljujući poboljšanju epidemiološke situacije u većini Slovenije uskoro se, uz određene uvjete, otvaraju skijališta, objavila je slovenska vlada.

U devet od 12 regija, onima s boljom epidemiološkom slikom, od subote će skijališta ponovno raditi, a skijati mogu oni s negativnim testom na koronavirus, potvrdio je nakon sjednice premijer Janez Janša.

Otvaranjem skijaških centara, koje svake godine posjećuje i velik broj hrvatskih građana, Slovenija će se pridružiti ostalim zemljama regije gdje se zimska turistička sezona prilično dobro odvija, a cijene se nisu značajnije promijenile.

Tako je, prema tvrdnjama Georgija Genova, direktor Uduženja hotelijera i restoratera Srbije Hores, zanimanje turista za zimovanje i odmor na planinama u Srbiji veliko.

“Ima rezervacija od strane gostiju iz regije jer su ukinuti obvezni PCR testovi za građane Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Očekujemo oko 20.000 gostiju dnevno do kraja sezone”, rekao je za Politiku Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibor.

Bugari na Staroj planini

Iako na toj planini ima oko 5000 kreveta u hotelima, većina gostiju boravi u privatnom smještaju. I na Staroj planini gdje su skijaške staze otvorene tek 10. siječnja ne nedostaje posjetitelja. Kako kaže Goran Karadžić, v. d. direktora JP Stara planina, trenutačno je najviše gostiju iz Bugarske, a riječ je uglavnom o građanima s dvojnim državljanstvom.

“Kapaciteti resorta Stara planina od 500 kreveta puni su. Od 2. siječnja uveli smo mjeru prema kojoj gosti moraju dostaviti negativan test na koronavirus ili test koji dokazuje da su bolest prebolili, a bit će omogućeno i testiranje”, kaže Karadžić.

79.000

skijaša boravilo je na Jahorini od početka sezone

I skijališta na planinama u BiH rade punim kapacitetom, a najviše je domaćih skijaša, dok ih je manji broj iz susjednih zemalja, navode Nezavisne novine.

U Olimpijskom centru Jahorina ističu da su gotovo svi smještajni kapaciteti popunjeni. “Gosti najviše stižu iz naše zemlje, ali i iz Hrvatske, Srbije, Crne Gora i Slovenije”, rekli su iz OC Jahorina, dodajući da je ukupan promet povećan za 12 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Na Jahorini je od početka sezone skijalo gotovo 79.000 skijaša, što je u odnosu na prethodnu godinu sedam posto manje.

Zahvaljujući dobroj organizaciji i pripremi staza povećao se broj vožnji za dva posto”, objašnjavaju iz OC Jahorina. I iz Centra Vlašić ski na Babanovcu potvrđuju da su zadovoljni sezonom, te da su domaći gosti najbrojniji, uz manji broj skijaša iz Hrvatske.

Na Kupresu 50% gostiju manje

Iz Ski kraljice s Kupresa, omiljenog skijališta za goste iz Dalmacije, kažu da zbog pandemija nisu očekivali dobru sezonu, ali da su ugodno iznenađeni trenutačnom situacijom. Međutim, nezadovoljni su popunjenošću smještajnih kapaciteta, jer je broj gostiju 50 posto manji u odnosu na prošlu godinu.

Skijališta u Crnoj Gori također rade, ali im prijeti zatvaranje jer se mnogi posjetitelji ne pridržavaju mjera zaštite od koronavirusa. Zatvaranje bi predstavljalo turističku katastrofu, ocijenili su predstavnici tog sektora na sastanku u Privrednoj komori i pozvali građane da strogo poštuju mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

“Dođe li do zatvaranja posebno bi bilo pogođeno gospodarstvo Kolašina, Žabljaka,
Rožaja, Nikšića i Berana budući da je skijanje pokretač poslovnih aktivnosti u zimskoj sezoni”, rekao je Miloš Popović, direktor Skijališta Crne Gore. U međuvremenu, skijalište Savin kuk na Žabljaku bilježi najveću posjećenost u posljednjih pet godina.

Kako kažu za Dnevne novine, zbog zatvaranja granica domaći turisti bili su prisiljeni odmor provesti u zemlji. “Uz njih, gostiju iz drugih država nema, osim Rusa koji žive u Crnoj Gori”, rekao je za Dnevne novine Milutin Tomić, direktor Turističkog centra Durmitor.

Komentirajte prvi

New Report

Close